Πληροφορίες μιλούν για συνεργασία Ν. Αναστασιάδη και Δ. Συλλούρη

  • Μετρούν και ξαναμετρούν τα διαβατήρια
  • Ο Συλλούρης κυκλοφορούσε σε συνέδρια με το έμλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Συνεχίζονται οι τριγμοί για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα στην Ερευνητική Επιτροπή μετρούν και ξαναμετρούν τον αριθμό των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατέστη δυνατό να βγάλουν άκρη.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της κατάθεσης του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης αναλώθηκε στο να διευκρινιστεί πόσα «χρυσά» διαβατήρια δόθηκαν, αφού κατατέθηκαν πολλές λίστες οι οποίες δεν συνάδουν μεταξύ τους. Μάλιστα, η Ερευνητική Επιτροπή ζήτησε από τον Ν. Νουρή να ετοιμάσει μια ενιαία λίστα και να την καταθέσει σε νέο σημείωμά του.Capture1

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών -σχολιάζοντας αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Χ» με τίτλο «Έκρυψαν χιλιάδες “χρυσά” διαβατήρια»- ανακοίνωσε ότι από το 2013 και εντεύθεν παραχωρήθηκαν συνολικά 6.324 «χρυσά» διαβατήρια και όχι 2.855 όπως ανέφερε έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν την απόφαση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου.

Με βάση τα όσα θεωρούνται ως δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένη, όπως σημείωνε και το χθεσινό ρεπορτάζ της «Χαραυγής», καθώς μέσα από τις καταθέσεις προέκυψε ότι η κυβέρνηση ξεγέλασε ακόμα και την Κομισιόν, όταν αυτή είχε ζητήσει κατάργηση του προγράμματος έξι μήνες πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή έξι μήνες μετά την επιστολή του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ με την οποία ζητούσε τον τερματισμό του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Κομισιόν έστελνε μηνύματα από το 2015 για τα «χρυσά» διαβατήρια, ενώ το 2019 έστησε την Κύπρο στον τοίχο. Και ήταν σημαντική η αναφορά του Σωκράτη Χάσικου στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση παραμύθιαζε την Κομισιόν λέγοντας ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού και τόνιζαν ότι θα παρέμεναν συνεργάσιμοι για επίλυση του θέματος των «χρυσών» διαβατηρίων.

Capture 58

Ερωτηματικά προς Αναστασιάδη και Δ. Συλλούρη

 

Μετά την αναφορά Χάσικου ότι στα θέματα των διαβατηρίων εμπλέκεται και γαμπρός πολιτικού, και για το οποίο διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε τον γαμπρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήρθε να προστεθεί ένα έγγραφο το οποίο παρουσίασε χθες το Sigmalive και στο οποίο αναφερόταν στις δραστηριότητες του τέως Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος το 2016 (ήταν ακόμα απλός βουλευτής) είχε παραστεί σε συνέδριο για τα θέματα των υπηκοοτήτων στο Ντουμπάι και παρουσιαζόταν (σύμφωνα με έντυπο που κυκλοφόρησε στο συνέδριο και το οποίο επικαλείται το κείμενο) ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεσες ξένες επενδύσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην πρόσκληση και στο πρόγραμμα του συνεδρίου ο κ. Συλλούρης εμφανίζεται με το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Capture3

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία που διοργάνωσε το συνέδριο είναι μία εκ των παρόχων στο κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, πουλούσε δηλαδή και αυτή διαβατήρια. Το όνομά της επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα που διέρρευσε πρόσφατα με τα ονόματα των παρόχων του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, η οποία λίστα περιλαμβάνει και τους αριθμούς των αιτήσεων που υπέβαλε ο κάθε πάροχος στο Υπουργείο Εσωτερικών, την περίοδο 2013-2019.

Ως εκ τούτου, αναμένονται απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης αν τα όσα αναφέρονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καλείται δε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει κατά πόσον αληθεύει ότι ο Δ. Συλλούρης εκπροσωπούσε τόσο τον ίδιο όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα ίδια ερωτήματα καλείται να απαντήσει και ο κ. Συλλούρης.

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.