Πληρώνουμε 1 εκατ. ευρώ σε ενοίκια, ενώ δίπλα υπάρχουν κενά κρατικά κτίρια

Πληρώνουμε 1 εκατ. ευρώ σε ενοίκια για τμήματα του Αρχηγείου Αστυνομίας και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα στο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας υπάρχουν πολλά και μεγάλα γραφεία, τα οποία εδώ και δύο χρόνια είναι κενά λόγω της μεταστέγασης του ΓΕΕΦ σε γραφεία του Υπουργείου Άμυνας.

Το πιο πάνω τραγελαφικό γεγονός αποκάλυψε χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία, δίδοντας στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επεσήμανε μάλιστα ότι σημαντικός αριθμός των ενοικιαζόμενων υποστατικών δεν διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, η Αστυνομία παραμένει σε κτίρια, των οποίων η χρήση συνιστά ποινικό αδίκημα και επιπλέον δεν έχει υπογραμμένες εν ισχύι συμβάσεις ενοικίασης».

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το 2020 οι δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ενοίκια ανήλθε σε 1,04 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι το 2019 ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρότεινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως μεταστεγαστούν στους χώρους οι οποίοι κενώθηκαν από το ΓΕΕΦ, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Ε.Ε.-Δ.Α.Σ.) και το Αρχηγείο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Παρά ταύτα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του κτιρίου επειδή δεν είναι αντισεισμικό, «γι’ αυτό και του ζητήθηκε όπως προβεί, το συντομότερο, στην ετοιμασία μελέτης, με βάση την οποία θα επιβεβαιώνεται η στατική επάρκεια του κτιρίου και ακολούθως στη μελέτη και εκτίμηση των εργασιών που θα απαιτηθούν για την επιδιόρθωση των γραφείων». Παρά ταύτα, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν 1 εκατ. ευρώ σε ενοίκια, ενώ την ίδια ώρα στο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας υπάρχουν πολλά και μεγάλα γραφεία τα οποία είναι κενά.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2008 ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας ολοκληρωμένο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη δημιουργία Κρατικού Διοικητικού Κέντρου στην Αγλαντζιά, στο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας και των Αστυνομικών Κατοικιών. Ωστόσο, 14 χρόνια μετά, το έργο παραμένει στα χαρτιά.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.