Εμείς πληρώνουμε τη ζημιά του δικού μας «δε βαριέσαι»

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Τους προηγούμενους λίγους μήνες, περπατώντας κάποιος στις γειτονιές της πόλης και κυρίως στην περιφέρεια της Λεμεσού, ερχόταν αντιμέτωπος με μια εξοργιστική εικόνα ρύπανσης και ασχήμιας, καθώς πεζοδρόμια, περιτοιχίσματα πάρκων και κυρίως άδεια οικόπεδα και άλλοι ανοικτοί χώροι, ήταν γεμάτα με κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, προερχόμενα από καθαριότητα κήπων και ξεσκαρτάρισμα κάποιων νοικοκυριών.

Παλιά έπιπλα και ηλεκτρικά είδη, σκουριασμένες μεταλλικές κατασκευές, κλαδέματα, πλαστικές γλάστρες με υπολείμματα ξεραμένων λουλουδιών και άλλα διάφορα. Κάποια από αυτά, όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, επιστρατεύονται κατά καιρούς οι υπηρεσίες των δήμων και τα μαζεύουν για να μεταφερθούν στα Πράσινα Σημεία. Καθώς όμως πρόκειται για μια κατάσταση, μια νοοτροπία και μια ανευθυνότητα κάποιων πολιτών που επαναλαμβάνεται, οι ανοικτοί αυτοί χώροι βρίσκονται συνεχώς στην ίδια αθλιότητα.

Κι αυτό αποκαλύπτεται τώρα που με τον καθαρισμό των οικοπέδων, οι μπουλντόζες σαρώνουν μέσα από τα ψηλά ξερά χόρτα, σπασμένες καρέκλες, μικροσυσκευές και κάθε είδους πλαστικά. Και όλα αυτά τα βλέπεις πλέον να εξέχουν μέσα στις στοίβες από χώματα και τα χόρτα και βέβαια χωρίς να μπορεί καμιά υπηρεσία και κανένα συνεργείο να τα μαζέψει. Και θα μείνουν εκεί και τον επόμενο χρόνο ή μέχρι που το οικόπεδο θα καθαριστεί και θα ισοπεδωθεί για λόγους δόμησης.

Μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία πολλών, δυστυχώς, συμπολιτών μας, οι οποίοι επιμένουν να ζουν στον μικρόκοσμό τους και να ενδιαφέρονται μόνο για τα τετραγωνικά στα οποία ζουν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια (για να μην χρησιμοποιήσω την πιο συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις έκφραση) όλους τους υπόλοιπους, πολίτες και υπηρεσίες.

Του βρόντου πάνε (και φαίνεται ότι αυτό θα τραβήξει για πολύ ακόμα) οι συνεχείς ανακοινώσεις των δήμων της μείζονος Λεμεσού με τις οποίες ενημερώνεται το κοινό για τα Πράσινα Σημεία που εδώ και κάποια χρόνια λειτουργούν σε περιοχές γύρω από την πόλη αλλά και σε περιοχές γειτονικών κοινοτήτων, στα οποία ο καθένας μπορεί και έχει την υποχρέωση να μεταφέρει τα διάφορα άχρηστα υλικά τους (μεγάλα αντικείμενα, κλαδέματα κ.λπ.) και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό όμως προϋποθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία την οποία πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που δεν την έχουν. Αβγά πεταμένα στον τοίχο αποδεικνύονται οι εκκλήσεις των Τοπικών Αρχών, αφού στο ελάχιστο είναι η συμμόρφωση και η συνεργασία που ζητείται από τους πολίτες, οι οποίοι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι το όφελος από την λειτουργία των Πράσινων Σημείων θα είναι δικό τους αφού αφορά την καθαριότητα και τις συνθήκες υγιεινής του χώρου που τους περιβάλλει, είτε στη γειτονιά τους είτε στο χωριό τους.

Ψιλά γράμματα η ευθύνη της τήρησης των κανόνων και κανονισμών, σε αντίθεση με την νοοτροπία του «δεν βαριέσαι», η οποία καθημερινά αποδεικνύεται ότι μας χαρακτηρίζει σαν λαό, αδιαφορώντας τη ζημιά που εμείς οι ίδιοι τελικά πληρώνουμε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy