Πληρώνουμε τις αγκυλώσεις της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Πληρώνουμε τις αγκυλώσεις της κυβέρνησης ΔΗΣΥ

Οι αγκυλώσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ οδηγούν την οικονομία και την κοινωνία σε άθλιες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι κυβερνώντες αδυνατούν να κατανοήσουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία. Δεν είναι σε θέση ούτε καν να αντιληφθούν τι σημαίνει για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η εκτίναξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 9%. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει για τα νεαρά ζευγάρια, τα οποία θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, η αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών κατά 19,4%. Δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας κατά 44%, η αύξηση του κόστους στον τομέα των μεταφορών κατά 20%, η αύξηση του κόστους για τη στέγαση, την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό και το υγραέριο κατά 23% κτλ.

Απόδειξη όλων των πιο πάνω είναι η απόφαση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ να μην τεθούν σε εφαρμογή οι νομοθεσίες οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής (με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης) για μείωση των φόρων στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να συγκρατηθεί η ακρίβεια, αλλά να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητά τους.

Η κοινωνία έχει γονατίσει, αλλά η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ παραμένουν κολλημένοι στις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις. Απορρίπτουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα εργαλεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από την Κύπρο για αξιοποίηση των εργαλείων της Κομισιόν.

Επίσης, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έχουν απορρίψει σχεδόν όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει περισσότερες από 30 προτάσεις, οι οποίες αφορούν τη στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά κυρίως τους νέους κτλ. Παρά ταύτα, όλες προσέκρουσαν στο τείχος των ιδεολογικών αγκυλώσεων της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει παραδεχθεί ότι τα έσοδά του από τους φόρους θα είναι αυξημένα φέτος κατά 1 δις ευρώ τουλάχιστον, σε σύγκριση με τα όσα είχαν υπολογιστεί αρχικά, κυρίως λόγω της ακρίβειας.

Ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα για την οικονομία και την κοινωνία η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ προτιμούν να στηρίζουν τα υπερκέρδη συγκεκριμένων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς παρά να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό κάνουν εδώ και δέκα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ελπίζουμε (λαού θέλοντος) να έρθει νέα κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα και επικεφαλής τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.