Πλήρως απογοητευμένη από την κυβέρνηση η Λάρνακα – Προσπάθεια ΔΗΣΥ να μετατοπίσει ευθύνες σε τεχνοκράτεςΠλήρης απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις του δήμου και των οργανωμένων συνόλων της Λάρνακας από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε καυτά ζητήματα της πόλης και επαρχίας. Αυτό φάνηκε μέσα από την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, στην οποία εκπροσωπούνται σε συμβουλευτικό επίπεδο όλα τα κόμματα και οργανωμένα σύνολα.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης συνήλθε την περασμένη Τετάρτη 29 Ιουλίου για να εξετάσει τις πολύ πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στο ζήτημα της παραχώρησης του παλιού νοσοκομείου και την ανησυχητική κατάσταση με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Πέραν από τις προσπάθειες κάποιων βουλευτών του ΔΗΣΥ να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση επιχειρώντας να μετατοπίσουν τις ευθύνες σε τεχνοκράτες, ήταν διάχυτη η απογοήτευση για την ξαφνική υπαναχώρηση από την εξαγγελία για στέγαση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα.

Έγινε μάλιστα λόγος για απροκάλυπτο εμπαιγμό της πόλης από την κυβέρνηση και κυρίως από τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου. Ο δήμαρχος Λάρνακας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης χώρου, όπως επιχειρείται να προβληθεί ως δικαιολογία από κυβερνητικά στελέχη, αφού είναι έτοιμη η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για το πρώτο στάδιο λειτουργίας της Σχολής και υπάρχει και η απόφαση για αξιοποίηση του Ινστιτούτου Κορνάρο μέχρι να αποφασιστεί η μόνιμη λύση σχετικά με την εγκατάσταση της Σχολής.

Το πρόβλημα, όπως τονίστηκε, είναι η άρνηση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι για το οποίο θα ζητηθεί εξήγηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή και να ζητηθεί συνάντηση. Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι πετρελαιοδεξαμενές και η νέα παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων κυρίως από τις εταιρείες υγραερίου.

Ο δήμαρχος έκανε ενημέρωση για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για εξεύρεση λύσης στο θέμα της εκφόρτωσης των πλοίων στο Βασιλικό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νεότερο από πλευράς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αποδοχή ή όχι της λύσης αυτής σε πολιτικό επίπεδο. Το θέμα, όπως συμφωνήθηκε, πρέπει να τύχει παρέμβασης από τον ίδιο τον Πρόεδρο και αυτό τονίζεται και στην επιστολή προς τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς είναι σαφές ότι η καθυστέρηση πάει και πάλι να ξεφύγει.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η άρνηση της εταιρείας ΕΚΟ να ξεκινήσει την κατασκευή του τερματικού της στο Βασιλικό πριν την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα της εκφόρτωσης, κάτι που τινάζει τα χρονοδιαγράμματα στον αέρα.

Και επί αυτού του επιμέρους αλλά εξαιρετικά σημαντικού θέματος θα ζητηθεί προεδρική παρέμβαση. Τέλος, ο Δήμος και η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας θα εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τη δέσμευση για παραχώρηση ολόκληρου του παλιού νοσοκομείου για στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, ξεκαθαρίζοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι χωρίς ολόκληρο το κτίριο είναι αδύνατη η μεταστέγαση.

 

ΑΚΕΛ Λάρνακας: Εμπαιγμός για την πανεπιστημιακή σχολή

Εμπαιγμό της Λάρνακας από την κυβέρνηση στο θέμα της εγκατάστασης Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη κατήγγειλε η επαρχιακή οργάνωση του ΑΚΕΛ.

Με χθεσινή ανακοίνωση, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας τόνισε ότι οι δημόσιες δεσμεύσεις του ΠτΔ για το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα και η υπαναχώρηση από αυτές αφήνουν για ακόμα μια φορά εκτεθειμένη την κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη έναντι της πόλης και της επαρχίας, κάτι που, όπως υπογραμμίστηκε, φάνηκε ξεκάθαρα στην προχθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Ανάπτυξης.

Όπως παρατήρησε το ΑΚΕΛ Λάρνακας, και ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν ξεκάθαρες θέσεις, αφού η δημοτική Αρχή διατηρεί το έργο πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και αναμένει από την κυβέρνηση την ένταξη της Σχολής στον προϋπολογισμό.

Τάσος Περδίος