Πλησιάζει η ώρα της Χάγης για Ελλάδα και Αλβανία, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

epa10351585 Albania's Prime Minister Edi Rama (L) shakes hands with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) ahead of the EU-Western Balkans summit in Tirana, Albania, 06 December 2022. Leaders of the European Union (EU) and their counterparts from Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Montenegro, North Macedonia and Serbia converged in Tirana for a one day summit presenting the EU's willingness for tangible steps for the Western Balkans countries to join the bloc rather than just promises. EPA/MALTON DIBRA

Στην ύπαρξη προόδου στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ώστε να παραπεμφθεί το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται στα Τίρανα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσημη διμερή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, η οποία θα διεξαχθεί μετά τη Σύνοδο, θα συζητηθεί και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την Αλβανία», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων σε μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.