Πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ το κόστος των τεστ για κορονοϊό

  • Πάνω από 38 εκατομμύρια ευρώ για τα rapid tests και τουλάχιστον 9 εκατομμύρια για τα PCR 
  • Η πανδημία θα νικηθεί με εμβόλια και όχι με τεστ
  • Δεν αποκλείεται η χρέωση των rapid tests

Ένα ενδεχόμενο που συζητιέται έντονα τις τελευταίες μέρες είναι μέχρι πότε το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να διενεργεί δωρεάν δειγματοληψίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για χρέωσή τους. Ωστόσο, η τακτική δεν αποκλείεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξήγησε ότι από τη στιγμή που ακόμα δεν υπήρξε η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι όσοι δύναται, δεν θα αλλάξει. Όμως, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πλάνο και εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ίσως αυτό να αλλάξει. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος τα rapid tests επειδή κάποιος επέλεξε να μην εμβολιαστεί. Ξεκαθάρισε δε, ότι η πιο πάνω θέση αποτελεί προσωπική του άποψη, καθώς δεν έχει ακόμα συζητηθεί. 

 

Του Ειρηναίου Πίττα

Ελέω των καθυστερήσεων στις παραλαβές εμβολίων, όπως προέκυψαν από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς την καθυστέρηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, το Υπουργείο Υγείας στράφηκε στη λύση των μαζικών τεστ για κορονοϊό. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ημερήσια ενδεικτική εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και σύμφωνα με το Υπουργείο, βάσει αυτής, μαζί με τον αριθμό των νοσηλευόμενων, λαμβάνονται οι αποφάσεις για μέτρα ή χαλαρώσεις.

Η τακτική αυτή δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που γίνεται, αλλά και για το κόστος που έχει για το κράτος, το οποίο ενδεχομένως να μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά, αγοράζοντας για παράδειγμα επιπρόσθετες δόσεις εμβολίων.

Το συνολικό κόστος των τεστ για το κράτος εκτοξεύθηκε στα σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, για rapid test το κόστος έχει αγγίξει τα €38.198.490, ενώ για PCR είναι τουλάχιστον €8.927.697. Συνεπώς το συνολικό ποσό ανέρχεται τουλάχιστον στα €47.126.187.

Αναλυτικότερα, υπενθυμίζεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα αναφέρεται σε 12 διαγωνισμούς/προγράμματα για προμήθεια rapid tests, που έγιναν από το κράτος. Το κόστος των πιο πάνω ανήλθε στα €15.092.590. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό παράγοντα για το ύψος της τιμής των τεστ διαδραμάτισε το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας πριν τον Φεβρουάριο, ανέθετε απευθείας τις προσφορές χωρίς ανοικτό διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, από τους 12 μόλις 3 ήταν με ανοικτή διαδικασία -ο ένας ακυρώθηκε- και οι υπόλοιποι 9 με απευθείας ανάθεση, με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος. Ως εκ τούτου, η αγορά των rapid tests ήταν έως και 70% πιο ακριβή από περιπτώσεις που γινόταν διαγωνισμός.

Για συνυπολογισμό του συνολικού κόστους των rapid tests, πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι αναθέσεις συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών από κινητές μονάδες δειγματοληψίας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία τον περασμένο μήνα έκανε λόγο για κόστος €11.809.100. Από τη μέρα όμως, που δημοσιεύτηκε η έκθεση προέκυψαν άλλες δύο συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών από κινητές μονάδες, των οποίων το ενδεικτικό κόστος ανέρχεται σε άλλα €11.296.800. Σημειώνεται ότι η ΕΥ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διερευνήσει ξεχωριστά τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών από κινητές μονάδες δειγματοληψίας.

Όσον αφορά τα PCR, τα οποία υπενθυμίζεται ότι ήταν τα μόνα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε δημοσιεύσει έκθεση τον Οκτώβριο στην οποία σημειώνεται πως μέχρι 15.9.2020, το συνολικό ποσό ανερχόταν στα €8.871.537. Στην ιστοσελίδα του Γενικό Λογιστηρίου υπάρχει από τότε μέχρι σήμερα, μόλις ένας διαγωνισμός για PCR αξίας €56.160, όμως ενδεχομένως το συνολικό κόστος των PCR που χρησιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο να είναι μεγαλύτερο.

Τα πιο πάνω ποσά δεν αποκλείεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, αν αναλογιστούμε την απαίτηση για Safepass (rapid test 72 ωρών, από όσους δεν πέρασαν 3 εβδομάδες από την πρώτη δόση εμβολιασμού τους και όσους δεν νόσησαν τους τελευταίους 6 μήνες), προκειμένου να εισέρχονται σε συγκεκριμένους χώρους συνάθροισης. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου διενεργήθηκαν πέραν των 109 χιλιάδων τεστ.

Σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, επιστημονικοί κύκλοι σημειώνουν πως ναι μεν η μαζική χρήση των rapid tests βοηθά στην αποτύπωση ακριβέστερης επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να είναι ψευδώς αρνητικά, καθώς το αποτέλεσμά τους δεν είναι εκατόν τοις εκατόν ακριβές. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν χρησιμοποιούνταν στοχευμένα.

Τονίζεται επίσης ότι δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι η πανδημία θα τελειώσει λόγω πολλών τεστ, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με μαζικό ή ακόμα και καθολικό εμβολιασμό. Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί είναι το γεγονός ότι πολλοί «χαλαρώνουν» μετά από αρνητικό rapid test, την ώρα που είναι χιλιοειπωμένο πως το αποτέλεσμα του rapid test είναι στιγμιαίο, κάτι που όμως φαίνεται να μην έχει εμπεδωθεί.

Το κόστος των εμβολίων

Ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση των τιμών που δαπανώνται για τεστ σε σχέση με το κόστος των εμβολίων, βάσει των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική διαφορά φαίνεται ότι υπάρχει στο κόστος των εμβολίων, ανάλογα με την εταιρεία. Επικαλούμενη λόγους εμπιστευτικότητας και ασφάλειας, η Κομισιόν δεν δημοσιεύει τις πληροφορίες για το οικονομικό κομμάτι των συμφωνιών με τις Φαρμακευτικές. Η Κομισιόν προτάσσει ως κύρια επιτυχία το γεγονός ότι κατάφερε να ελαχιστοποιήσει το κόστος της παραγγελίας. Φαίνεται ότι αυτό είναι μεν πραγματικότητα, όμως δεν πρέπει να παραβλέπονται οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς των χωρών της ΕΕ, εξαιτίας αυτών των συμφωνιών, οι οποίες βέβαια έχουν και οικονομικές προεκτάσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορία που διέρρευσε τους προηγούμενους μήνες από κυβερνητική πηγή στο Βέλγιο, στην προπαραγγελία το εμβόλιο της AstraZeneca στοιχίζει 1,78 ευρώ, της Johnson & Johnson 6,95 ευρώ, της Sanofi-GSK 7,56 ευρώ, της Curevac 10 ευρώ, της BionTech/Pfizer 12 ευρώ και της Moderna 14,70. Σύμφωνα, με επίσης ανεπίσημα δημοσιεύματα, στη νεότερη συμφωνία ΕΕ-Pfizer η εταιρεία ανέβασε την τιμή και κοστολόγησε το εμβόλιό της στα €19,50. Σημειώνεται ότι οι τιμές, ούτε επιβεβαιώθηκαν, ούτε όμως διαψεύστηκαν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.