Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στα ψηλά κτήρια

Ανταπόκριση εντός και εκτός Κύπρου στην εκστρατεία της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λεμεσού για συλλογή υπογραφών προς τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο

Εντείνονται οι προσπάθειες των κατοίκων της Λεμεσού, μέσα από τη δράση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, για αποτροπή της εφαρμογής των καταστροφικών «επενδυτικών σχεδίων» που προωθούνται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των Τοπικών Αρχών και αφορούν ειδικότερα την αδειοδότηση της κατασκευής δεκάδων ουρανοξυστών και άλλων ψηλών κτιρίων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή όχι μόνο κατά της δημιουργίας των ιδιωτικών συμφερόντων πύργων, αλλά και ενάντια στα σχέδια του Δήμου Λεμεσού για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην περιοχή Εναερίου, τα οποία προβλέπουν κατά κύριο λόγο την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου και άλλων τσιμεντένιων κατασκευών. Καθολικό αίτημα των Λεμεσιανών για τη συγκεκριμένη δημοτική περιουσία, που επίσης βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και σήμερα λειτουργεί σαν χώρος στάθμευσης, είναι να μετατραπεί σε πάρκο, αφού η πόλη πάσχει από παντελή έλλειψη τέτοιων υποδομών.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε εδώ και καιρό από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού, για συλλογή υπογραφών αντίθεσης και διαμαρτυρίας για τα ψηλά κτίρια, απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει βρει ανταπόκριση και πέραν της Λεμεσού, αφού στις χιλιάδες των πολιτών που ήδη έχουν υπογράψει περιλαμβάνονται και δεκάδες άνθρωποι από άλλες πόλεις, στις οποίες επίσης τροχοδρομούνται τέτοιου είδους «επενδυτικές αναπτύξεις». Επιπλέον, η εκστρατεία που διεξάγεται διαδικτυακά βρίσκει απήχηση και εκτός Κύπρου.

Η ανάληψη της πρωτοβουλίας για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών θεωρήθηκε αναγκαία, αφού, όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, μετά από αναλύσεις και αρκετές συζητήσεις για τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και ανέγερση ψηλών κτιρίων στις πόλεις μας και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, διαπιστώνεται ότι «τα ψηλά κτίρια εισβάλλουν μαζικά στις πόλεις της Κύπρου αλλοιώνοντας την όψη, το χαρακτήρα και τη λειτουργικότητά τους».

Ενδεικτικό της κατάστασης που πάει να διαμορφωθεί είναι ότι μέχρι στιγμής 50 τέτοια κτίρια προωθούνται στη Λεμεσό, ενώ παγκύπρια ο αριθμός τους ξεπερνά τα 80 με αυξητική τάση. Τα νέα κτίρια θα έχουν ύψος μέχρι και 60 ορόφους (200 μέτρα) χωρίς να αποκλείονται μελλοντικά και ψηλότερα.
Στα πλαίσια της εκστρατείας, τονίζεται ότι τα σχετικά κίνητρα έχουν δοθεί βεβιασμένα κατόπιν συνοπτικών πολιτικών αποφάσεων και στοχεύουν αποκλειστικά στην «ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας» αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στις ανέσεις των περιοίκων και στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Ταυτόχρονα, όπως υποδεικνύεται, νοσεί και η διαδικασία αδειοδότησης, αφού τα Τοπικά Σχέδια καταστρατηγούνται. «Δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο, ενώ η χωροθέτηση των κτιρίων είναι τυχαία και στερείται λογικής, δεν έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά παράβαση του Νόμου Ν102 (Ι) 2005 και επιπλέον το κοινό δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και ο θεσμός της Δημόσιας Διαβούλευσης έχει παραμεριστεί εντελώς».

Πέραν τούτων, έχει διαφανεί ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός στο περιβάλλον και στο τοπίο, στην πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, στο χαρακτήρα και στα ιστορικά κέντρα των πόλεων.
Βασικό ζητούμενο, μέσα από την εκστρατεία της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λεμεσού, είναι η άμεση παγοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης ψηλών κτιρίων μέχρι την εκπόνηση Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου και την εκπόνηση και αξιολόγηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ψηλά κτίρια. Ταυτόχρονα απαιτείται η συμπερίληψη δημόσιας διαβούλευσης σε όλες τις περιπτώσεις αδειοδότησης ψηλών κτιρίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy