Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στο νέο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους

Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά «άρθρα του πρωτοκόλλου συνθηκολόγησης που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τουρκοκυπριακή «πλατφόρμα κοινωνικής ύπαρξης», με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της οικονομικό πρωτόκολλο που υπέγραψε η τρικομματική «κυβέρνηση» με την Άγκυρα.

«Η συμφωνία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας για το 2022 αποτελεί έγγραφο συνθηκολόγησης, το οποίο, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται, αποτελεί μεγάλη απειλή για την κοινωνική μας ύπαρξη», αναφέρει η πλατφόρμα, στην οποία συμμετάσχουν διάφορες τ/κ οργανώσεις και τ/κ πολιτικοί σχηματισμοί.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα, το νέο οικονομικό πρωτόκολλο θέτει σε κίνδυνο πολλά δικαιώματα των Τ/κ που κερδήθηκαν με μεγάλους αγώνες και παρέχει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην παιδεία, στην κοινωνία και στην οικονομία της τ/κ κοινότητας. Ακόμη, περιέχει πρόνοιες για τη «φίμωση των τ/κ συντεχνιών και τον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας».

​Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν είναι τυχαία η αποστολή των νομοθετικών προτάσεων που περιορίζουν την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, στη βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Ωστόσο, όσοι πιστεύουν ότι θα τρομάξουν και θα φιμώσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα κάνουν λάθος, τονίζεται. Όσοι επιβάλλουν και εγκρίνουν αυτό το πρωτόκολλο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τ/κ κοινότητα δεν θα φορέσει αυτό το πουκάμισο, το οποίο δεν ταιριάζει στο σώμα και την ψυχή της, αναφέρεται περαιτέρω.

Η «πλατφόρμα κοινωνικής ύπαρξης» αναφέρει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές πολλές προτάσεις της Άγκυρας όπως λ.χ. τα περιοριστικά μέτρα για τις συντεχνίες, η τροποποίηση του καθεστώτος συλλογικής σύμβασης και του «νόμου περί ιθαγένειας», το νέο σχέδιο για το συνταξιοδοτικό, η ιδιωτικοποίηση της «αρχής ηλεκτρισμού», η αναβάθμιση της θρησκευτικής υπηρεσίας, οι νέες διευκολύνσεις για τους Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα, το νέο «προεδρικό σύστημα» και το νέο κτίριο του «προεδρικού».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.