Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Αυτό που είπε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φαίνεται πως κυκλοφορεί ευρέως στους διαδρόμους των Βρυξελλών, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις («όχι τώρα», είπε ο Μισέλ) κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο MEGA (Ελλάδας), το αθηναϊκό Βήμα έγραψε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συζητηθούν τα θέματα της Λευκορωσίας και της Κίνας, ενώ το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών το ίδιο βράδυ. «Ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να χαμηλώσουν τους τόνους με την Άγκυρα, καθώς θεωρούν ότι η απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο ήταν ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», γράφει το Βήμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος των Βρυξελλών ήταν πάντα η αποκλιμάκωση και ο διάλογος και όχι η επιβολή κυρώσεων. Συνεπώς, προς το παρόν δεν περιμένουμε απόφαση για κυρώσεις στη Σύνοδο.

Εξάλλου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, κ. Μπορέλ, που θα παρευρεθεί και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) την ερχόμενη Δευτέρα είχε ζητήσει στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συνεχίσει την προσπάθειά του προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, βάζοντας στο κάδρο και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το Κυπριακό. Όπως έκανε δηλαδή και ο κ. Μισέλ στη Λευκωσία λέγοντας ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις τώρα, γιατί δεν θέλουν να αποθαρρυνθεί η Τουρκία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις…

Στη συνεδρίαση του ΣΕΥ τη Δευτέρα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που δεν κατανομάζεται από το ΚΥΠΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους Υπουργούς για το πού βρίσκεται σε σχέση με τις επαφές του για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και θα προβεί σε αποτίμηση της κατάστασης. Το ΣΕΥ θα προετοιμάσει τη στρατηγική συζήτηση για τους ηγέτες (24 και 25 Σεπτεμβρίου).

Ειδικότερα σε σχέση με τις προτάσεις για την προσθήκη ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο αξιωματούχος είπε «οι προτάσεις της Κύπρου συζητούνται ακόμα, δεν ξέρω αν θα υπάρχει απόφαση τη Δευτέρα, σίγουρα δεν θα υπάρχει νομική απόφαση».

Απόλυτη στήριξη από τη Γαλλία

Στην ανάγκη η ΕΕ να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που κατέχει προκειμένου να διαμορφώσει μια σαφή και αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune. Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της σε σχέση με την Αμμόχωστο και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσαν παράλληλα ότι η παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κυπριακά νερά στέλνει μήνυμα «απόλυτης αλληλεγγύης». Μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, ο Γάλλος υπουργός με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Νίκη Κουλέρμου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News