Πληθωρισμός και έλλειψη φαρμάκων στα κατεχόμενα

Μετά τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα χθες τα μεσάνυχτα, αυξήσεις αναμένονται και στο αλκοόλ από το «ταμείο σταθερότητας στις τιμές των αλκοολούχων ποτών”.

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, οι αυξήσεις θα είναι μεγάλες, από 13 έως και 50 ΤΛ σε τζιν, βότκα, ουίσκι και τεκίλα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα αυξηθεί και η τιμή της μπίρας από 3 ΤΛ σε 15 ΤΛ το λίτρο, το κρασί από 4 ΤΛ σε 20 ΤΛ, η βαρελίσια μπίρα από 3,5 ΤΛ σε 17,5 ΤΛ.

Στο μεταξύ, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα. Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι παρότι πληρώνουν ακριβό ηλεκτρικό δεν έχουν την ίδια εξυπηρέτηση. Πολλοί χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία ανάρτησαν φωτογραφίες με λάμπες και κεριά, καθώς η διακοπή διήρκεσε αρκετά. Σήμερα ανακοινώθηκαν διακοπές στην περιοχή της Λεύκας. Χθες έγιναν διαφορικές ωριαίες διακοπές σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια, Μόρφου και Λεύκα.

Ο δικηγόρος Φεϊζί Χανσέλ άσκησε αγωγή αποζημίωσης κατά της «αρχής ηλεκτρισμού» και του «υπουργικού συμβουλίου» με αιτιολογικό την «παραβίαση της υποχρέωσης παροχής αδιάκοπης ηλεκτρικής ενέργειας» και «βλάβη προς την κοινωνία».

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, ο Χανσέλ ανέφερε ότι η αγωγή είναι μια μορφή διαμαρτυρίας στην κατάσταση με το ηλεκτρικό. «Θα μπορέσουμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι ενήργησαν ενάντια στην νομοθεσία για την παροχή αδιάκοπης ηλεκτρικής ενέργειας». Ο «νόμος», πρόσθεσε, ρυθμίζει το πότε μπορεί να διακοπεί η παροχή ρεύματος, αλλά σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές.

Σε περίπτωση που κερδίζει αποζημίωση, είπε, θα τη δώσει σε όσους χρωστούν στην «αρχή ηλεκτρισμού» και για την επανασύνδεση του ρεύματος σε όσους κόπηκε η παροχή.

Μεγάλο φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα και με τα φάρμακα με τον «υπουργό υγείας», Αλί Πιλλί να παραδέχεται ότι δεν μπορούν να αρνηθούν πως υπάρχει έλλειψη, αλλά «αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

Μιλώντας χθες στη «βουλή», ο κ. Πιλλί είπε ότι προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για φάρμακα, αξίας 170 εκ ΤΛ που θα καλύψουν τις ανάγκες για 6-7 μήνες, αλλά δεν υπήρξαν προσφορές γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε μια σειρά από φάρμακα. Σημείωσε ότι τα προβλήματα στα φάρμακα για τις θεραπείες καρκίνου δεν είναι τόσο μεγάλα, όσο λέγεται. Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζουν πόσα φάρμακα «μπαίνουν και βγαίνουν» στη «χώρα» και τα φαρμακεία.

Εξάλλου, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι το «τμήμα φαρμακευτικών υπηρεσιών» αποδέχθηκε , λόγω της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά, όπως ληγμένα έστω χάπια Concerta 36 mg, που δίδονται σε παιδιά με σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, να δίδονται από τους γιατρούς εφόσον οι γονείς υπογράψουν τη «δήλωση αποδοχής».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το «τμήμα φαρμακευτικών υπηρεσιών» δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα και φιλοξενεί δήλωση παιδοψυχολογου, της Αϊσέ Ζεκί πως όταν έχει περάσει πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τον χρόνο λήξης που αναγράφεται στο κουτί, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως το φάρμακο έχασε την επιρροή του ή είναι επισφαλές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy