Πλήθος κόσμου στη διαδήλωση ΑΚΕΛ στο τεμάχιο του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου

«Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου ανήκει στο λαό και είναι ο κοινός μας πλούτος. Είναι η κληρονομιά μας από τις προηγούμενες γενιές και το κληροδότημα μας για τις επόμενες. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Αρχιεπισκόπου ή άλλων ιδιωτικών συμφερόντων και των συνδιαλλαγών αυτών με την κυβέρνηση».

Αυτά ανάφερε ο Α. Φακοντής στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ στο τεμάχιο όπου σχεδιάζει τα επιχειρηματικά του πλάνα ο Αρχίεπίσκοπος στη Γεροσκήπου.


70718725 1913970278706116 4944646477512179712 N

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει τοποθετηθεί επίσημα αποκαλύπτοντας ότι τα ευρήματα ανήκουν σε ένα μεγάλο συγκρότημα Ιερού της Ελληνιστικής Περιόδου, μοναδικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς και σ΄ ένα υδραγωγείο, το οποίο επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΑΚΕΛ, το οποίο από την πρώτη στιγμή χαρακτήριζε ως πρωτοφανή, απαράδεκτη και απότοκο συνδιαλλαγής με την Αρχιεπισκοπή την απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2017 για αποχαρακτηρισμό από Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα, του εν λόγω τεμαχίου. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το εν λόγω τεμάχιο εμπίπτει στην κατηγορία Αρχαίων Μνημείων και ως τέτοιο πρέπει να χαρακτηρισθεί.

70480558 1913970422039435 6937220391836319744 N

Ο αποχαρακτηρισμός, ο οποίος γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ανασκαφές, θέτει υπό αμφισβήτηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα προηγούμενο, την ξεκάθαρη πρόνοια του «Περί Αρχαιοτήτων Νόμου» ότι «όλες οι αρχαιότητες πάνω σε οποιαδήποτε γη αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους».


Είναι για αυτό που η πρωτοφανής αυτή απόφαση προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση του ΑΚΕΛ, αλλά και του Κινήματος Οικολόγων και άλλων εμπλεκόμενων κινημάτων και φορέων όπως του Δήμου Γεροσκήπου, της Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου, του Συνδέσμου Αρχαιολόγων, του ΕΤΕΚ και του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, οι οποίοι ζητούσαν και ζητούν την επείγουσα ανάκληση της, ανάφερε ο βουλευτής ΑΚΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν δικαιολογούν ενέργειες που στοχεύουν στη μετατροπή της σημαντικότατης αυτής ανακάλυψης ως την πίσω αυλή του ξενοδοχείου της Αρχιεπισκοπής. Ένας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να γίνει κατανοητός από τον επισκέπτη του μόνο αν διατηρηθεί το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο έγινε η δημιουργία του.

Το ψήφισμα των διαδηλωτών:


Ζητούμε:
Επαναφορά του χαρακτηρισμού του τεμαχίου ως Αρχαίου Μνημείο Β΄ Πίνακα, όπως ίσχυε μέχρι το 2017.
Επαναφορά των διαδικασιών που για δεκαετίες ακολουθούσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και υλοποίηση της δέσμευσης την κυβέρνησης για ολοκλήρωση της ανασκαφής και ακολούθως να εγκρίνει ή να απορρίψει οποιαδήποτε σχέδια ανάπτυξης του τεμαχίου.
Εντατικοποίηση των ανασκαφών και καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση των εργασιών για ανάδειξη του Αρχαίου Μνημείου.
Ανταλλαγή του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής με άλλο τεμάχιο.

Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται καμία έκπτωση σε βάρος των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ούτε αποδέχεται την προνομιακή μεταχείριση υπέρ των οικονομικών συμφερόντων του οποιουδήποτε. Γι’ αυτό σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Δήμο Γεροσκήπου θα αγωνιστεί για να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι και οι μέχρι τώρα αρχές που εφαρμόζονταν κατά τον εντοπισμό αρχαιοτήτων.

70276200 1913970505372760 4597758788106190848 N

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.