Πλήθος κόσμου στην διαμαρτυρία για τον Ακάμα – «Οι βιότοποι του νησιού πρέπει να διαφυλαχθούν»

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην  διαμαρτυρία συνδιοργανώθηκε από την κίνηση Save Akamas / Save Cyprus και την Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό συλλογικοτήτων και οργανώσεων για τον Ακάμα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε για τη διαμαρτυρία:

Με αφορμή τις κακόβουλες πυρκαγιές και τους εμπρησμούς που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα στην Χερσόνησο Ακάμα, τον κατακερματισμό και τη συρρίκνωση της προστατευόμενης περιοχής με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (π.χ. Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, Τοπικό Σχέδιο Κοινοτήτων Ακάμα, Τοπικό Σχέδιο Δήμου Πέγειας, κ.α.), καθώς και τις ανεξέλεγκτες αναπτύξεις και τη διάσπαρτη δόμηση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας, το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021, στις 15:00, βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους για την σωτηρία του Ακάμα.

Διεκδικούμε:

Προστασία της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της κήρυξης ολόκληρης της Χερσονήσου Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, Απόθεμα Βιόσφαιρας ή προστατευόμενη περιοχή με αντίστοιχο διεθνές καθεστώς προστασίας.

Άμεση έκδοση των αναγκαίων Διαταγμάτων Προστασίας και Διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, Ειδική Ζώνη Διατήρησης (για τους φυσικούς οικοτόπους και την άγρια χλωρίδα και πανίδα) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (για την πτηνοπανίδα), στην Χερσόνησο Ακάμα.

Άρση αυθαίρετων επεμβάσεων, τερματισμός επιβλαβών δραστηριοτήτων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς, εντός ή/και πλησίον του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Αποτροπή της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και διάσπαρτης δόμησης στις περιοχές προστασίας της φύσης, του τοπίου και της υπαίθρου στην Χερσόνησο Ακάμα.

Χωροθέτηση των υποδομών εστίασης, αναψυχής και διανυκτέρευσης εντός και πλησίον των καθορισμένων ορίων ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Περιβαλλοντικά σωστές, κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά αντικειμενικές ρυθμίσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής (απαλλοτριώσεις περίκλειστων ιδιωτικών περιουσιών εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, μεταφορά συντελεστή δόμησης από ιδιωτικές περιουσίες εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 σε ιδιωτικές περιουσίες εντός των καθορισμένων ορίων ανάπτυξης, εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και παροχή ουσιαστικών κινήτρων για διατήρηση της γεωργικής γης υψηλής φυσικής αξίας, κ.α.)

Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 15:00 και πορευόμαστε προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Παρακαλούμε όσ@ς παρευρεθούν να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις. Προστατεύουμε εαυτ@ς και όσ@ς βρίσκονται δίπλα μας!

Διοργάνωση:
Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus
Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών

Στήριξη:
Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ)
Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα
Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου / BirdLife Cyprus
Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου
Φίλοι της Γης Κύπρου / Friends of the Earth Cyprus
Σύνδεσμος Αρχαιολόγων Κύπρου
Αερικό στα Βουνά του Τροόδους
Αυλή
Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας
Ενεργοί Πολίτες Λεμεσού για Ψηλά Κτήρια
Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη
Σπιριθκιά
Σποροφύλακες Κύπρου
300k Trees in Nicosia
Save Solea Valley
Urban Gorillas
Ramona Collective
Honest Electronics
ABR – ALTERNATIVE BRAINS RULE
Visual Voices
Visual Artists and Art Theorists Association – Φυτώριο
Θκιο Ππαλιές

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei