Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση ΑΚΕΛ για τον Αμαζόνιο

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην αποψινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ έξω από τη πρεσβεία της Βραζιλίας για να διαδηλώσουν για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου και την απραξία της κυβέρνησης της χώρας.

1

Στην παρέμβαση του ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Π.Γ ΑΚΕΛ και βουλευτής είπε πως αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της εκδήλωσης επειδή «νιώθουμε την ανάγκη να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε τους πολίτες για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται σε ολόκληρο τον κόσμο».

4

«Νιώθουμε την ανάγκη να ενώσουμε τη φωνή μας μ’ αυτή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που κινητοποιείται, αντιδρά, αγωνίζεται και προσπαθεί να βάλει φρένο στον περιβαλλοντικό κατήφορο που πήρε η ανθρωπότητα.
Νιώθουμε την ανάγκη να αναδείξουμε την υποκρισία όλων αυτών των ισχυρών του κόσμου που ενώ ρυπαίνουν και καταστρέφουν αδυνατούν να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικολογικής κρίσης.
Αφορμή για την εκδήλωση αποτελεί η τεράστια καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο, ο οποίος καίγεται και, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πυρκαγιές όχι μόνο έχουν χαλιναγωγηθεί, αλλά ενισχύονται και εμφανίζονται καινούριες».

3

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έρχονται να προστεθούν σε αυτό το τρομακτικό ντόμινο μετατρέποντας πλέον την κλιματική αλλαγή όχι απλά σε κλιματική κρίση, αλλά σε ένα οικολογικό εφιάλτη που θέτει δραματικά ερωτήματα για το μέλλον του πλανήτη μας, τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου.

6

Αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία και τον Αμαζόνιο δεν είναι άσχετο με την εκλογή, τον Ιανουάριο του 2019, του Μπολσονάρο στο προεδρικό αξίωμα. Αυτού του ακροδεξιού πολιτικού, ο οποίος τυγχάνει την αφειδώλευτη υποστήριξη των ΗΠΑ του Τραμπ και τον οποίο σιωπηλά υποστήριξε η Ευρώπη για να κόψει το δρόμο στην Αριστερά στη σημαντική χώρα της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε.

12

«Λίγους μήνες μετά την εκλογή του τα ποσοστά αποδάσωσης ξεκίνησαν να αυξάνονται σημαντικά. Ο ακροδεξιός πρόεδρος, στηρίζοντας και εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα σε Βραζιλία και διεθνώς, παραχωρεί τμήματα της Αμαζονίας σε ιδιώτες για εκμετάλλευση ακυρώνοντας ή αποδυναμώνοντας πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της περιοχής του Αμαζονίου. Η κυβέρνηση Μπολσονάρο εξασθένισε την υπηρεσία περιβάλλοντος και προώθησε το άνοιγμα του Αμαζονίου στην εξόρυξη, τη γεωργία και την υλοτομία. Για μήνες αρνείτο επίμονα να ενεργοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εστίες φωτιάς να ξεφύγουν εκτός ελέγχου, απειλώντας μεταξύ άλλων και τους ιθαγενείς που κατοικούν στην περιοχή.
Είναι άξιο αναφοράς, ότι το γεωργικό λόμπι είναι ισχυρό στη Βραζιλία και έχει διαβρώσει σταθερά το σύστημα προστασίας που ήταν τόσο επιτυχές από το 2005 έως το 2014».

14

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο οποίο ζητούν μεταξύ άλλων τη διασφάλιση του φυσικού πλούτου του πλανήτη και ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπιστούν τόσο οι φυσικές καταστροφές αλλά κυρίως οι καταστροφές εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.