Πλήττεται ο αγροτικός κόσμος-Καθημερινή μάχη δίνουν οι αγρότες

Οι αγρότες δίνουν καθημερινή μάχη για να ανταπεξέλθουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ανέφερε ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας.

 Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι πριν την πανδημία οι Κύπριοι αγρότες είχαν πελατολόγιο περίπου 4 εκατομμύρια- ένα εκατομμύριο οι Κύπριοι και 3 εκατομμύρια οι ξένοι και σήμερα έχουν μείνει με το ένα εκατομμύριο. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα παραμένει κυρίως στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων.

Επίσης, ο ΓΓ της ΕΚΑ γνωστοποίησε ότι ο Υπουργός Γεωργίας αναμένεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για στήριξη των πατατοπαραγωγών της τάξης του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό πρόσθεσε θα είναι μια «ένεση» για τους πατατοπαραγωγούς καθώς οι πατάτες βρίσκονται στα ψυγεία. Εξέφρασε δε την ελπίδα να χαλαρώσουν τα μέτρα προκειμένου να γίνουν εξαγωγές και να έρθει εισόδημα. Επίσης είπε ότι τα προϊόντα των αγροτών που δεν διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να δίνονται σε άπορες οικογένειες με τη συμβολή του κράτους και ότι να τα πετάνε οι αγρότες στα σκουπίδια.

Παράλληλα, ο Πανίκος Χάμπας ανέφερε ότι είναι μονόδρομος η επιγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Πρόσθεσε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Τουρκία και οι τελωνειακές σχέσεις που θα έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπέδειξε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα προϊόντα της και μαζί με αυτά, το χαλούμι.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.