Πλήττουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας

Ψήγματα αυταρχισμού από την κυβέρνηση - Στοχοποίηση των συμμετεχόντων της διαμαρτυρίας

Οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες που έλαβαν συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας το προηγούμενο Σάββατο στη Λήδρας θυμίζουν άλλες εποχές, σκοτεινές, καθώς πολίτης που συμμετείχε στη σαββατιάτικη διαμαρτυρία έπεσε θύμα στοχοποίησης. Τα ψεγάδια αυταρχισμού από την κυβέρνηση Αναστασιάδη φαίνεται να συνεχίζονται, καθώς μετά και τη σύλληψη του 55χρονου άλλα δύο άτομα καταγγέλθηκαν με αδικήματα που αφορούν την παράνομη συνάθροιση, βιαιοπραγία και οχλαγωγία. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στη «Χ» ότι επίκεινται και άλλες συλλήψεις για το αδίκημα της παράνομης συνάθροισης. Παράλληλα, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να μη δίνουν πειστικές απαντήσεις όσον αφορά το λόγο που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, αλλά ούτε έχουν παρουσιάσει μία επιστημονική τεκμηρίωση που να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Διαδηλωτής στοχοποιήθηκε για συμμετοχή του στη διαμαρτυρία

Μέλη της Αστυνομίας, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έλαβαν, μετέβησαν στο χώρο εργασίας του ενός εκ των δύο ατόμων που καταγγέλθηκαν ζητώντας του να παρευρεθεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρούσαν σε σύλληψη του, εάν δεν εμφανιζόταν. «Ένιωσα ένα ψυχολογικό πόλεμο, έναν ψυχολογικό βιασμό, την ώρα που ήρθαν οι αστυνομικοί να με βρουν στη δουλειά μου», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Μίλτος Κατσαμπάς, ο άνθρωπος που κατηγορείται για το αδίκημα της «παράνομης συνάθροισης». Ερωτηθείς για τους λόγους που παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία, ο κ. Κατσαμπάς απάντησε ότι «θεώρησα ότι το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για να κλείσει τα οδοφράγματα υποτιμά τη νοημοσύνη μας και σαν άνθρωπος που επιθυμεί να δει μία Κύπρο επανενωμένη, έκρινα ότι η συμμετοχή μου στη διαμαρτυρία ήταν απαραίτητη».

Το δεύτερο άτομο το οποίο κατηγορήθηκε είναι η κα Χρυστάλλα Κυριάκου, η οποία πήρε από μόνη της την πρωτοβουλία να κατευθυνθεί προς τις Αρχές και να δηλώσει ότι υπερασπιζόμενη το δημοκρατικό της δικαίωμα παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία. Η ενέργειά της αυτή έχει διττό χαρακτήρα, καθώς στοχεύει να ξεσκεπάσει τις τραγελαφικές αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία εμμέσως πλην σαφώς κήρυξε παράνομη τη διαμαρτυρία, αλλά και να σταθεί αλληλέγγυα προς τον κ. Κατσαμπά. «Ήταν μία ενσυνείδητη επιλογή, στοχεύοντας να αμφισβητήσω την αδικαιολόγητη και επιπόλαιη ενέργεια που προέβη η κυβέρνηση Αναστασιάδη, έχοντας ως στόχο να τορπιλίσει και τις τελευταίες ελπίδες που απομένουν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», εξήγησε η κα Κυριάκου.

Ερωτηθείσα πού οφειλόταν το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε στη διαμαρτυρία, η κα Κυριάκου απάντησε ότι «οι ένστολοι στρατιώτες που παρευρίσκονταν στη διαμαρτυρία όξυναν το κλίμα και προκάλεσαν ένταση, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξαν σπρωξίματα και από τους διαδηλωτές, αλλά και από τους ένστολους». «Δεν ήμασταν εκεί ούτε για να προκαλέσουμε, αλλά ούτε και να τραμπουκίσουμε κανένα. Πιστεύω αν εξετάσουμε τη σύνθεση της διαμαρτυρίας, θα διαπιστώσουμε ότι η πλειονότητα ήταν ευσυνείδητοι πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το καλό της πατρίδας μας», επεσήμανε.

Σε καταγγελία προχώρησε ο καθηγητής Νίκος Τριμικλινιώτης

Ο καθηγητής Νίκος Τριμικλινιώτης κατέθεσε χθες καταγγελία για επίθεση από αστυνομικό, η οποία, όπως αναφέρει, ήρθε απρόκλητα και χωρίς να προηγηθεί οτιδήποτε, ενώ απλά ασκούσε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τού «συνέρχεσθαι ειρηνικώς». Αναφέρει ότι ο αστυνομικός τού τηλεφώνησε εκφράζοντας μεταμέλεια, ενώ του ανέφερε ότι «η αστυνομία βρίσκεται κάτω από αφόρητη πολιτική πίεση να προβεί σε ενέργειες οι οποίες τη βάζουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Ο καθηγητής, που τυγχάνει επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων για θεμελιώδη δικαιώματα στην Κύπρο για τον Οργανισμό της ΕΕ, αναφέρει ότι δεν είναι θέμα στοχοποίησης συγκεκριμένων μελών της αστυνομίας, αλλά θέμα αντιμετώπισης της θεσμικής αποδοχής βίας κατά πολιτών από την αστυνομία με αλλαγή της νοοτροπίας για κουλτούρα σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προέβη στην καταγγελία μετά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας για δήθεν υλικό που αποδεικνύει πώς «κάτι» προηγήθηκε της επίθεσης του αστυνομικού. Ο Ν. Τριμικλινιώτης κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε διώξεις εναντίον συγκεκριμένων προσώπων για απειλές, για προτροπή σε βιαιοπραγία και για τη ρητορική μίσους και τον εκφοβισμό που δέχεται από το περασμένο Σάββατο με απειλές κατά του προσώπου και της οικογένειάς του.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.