Πνίγεται στην παρανοµία το ιστορικό κέντρο της Λεµεσού

Σε καθεστώς τρόµου και ανασφάλειας ζουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και απαιτούν από Αστυνοµία και ∆ήµο να σταµατήσουν επιτέλους να δείχνουν ανοχή και να αναλάβουν τις ευθύνες τους

 

Του  Χρήστου Χαραλάµπους

Αν επιχειρήσουν να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους µε καροτσάκι, θα πρέπει να κινηθούν στο δρόµο, αφού στα πεζοδρόµια είναι απλωµένα τα τραπεζοκαθίσµατα και άλλα χρηστικά αντικείµενα των καφετεριών και άλλων συναφών κέντρων… Για να µπορέσουν να µπουν στα σπίτια τους τα βράδια, θα πρέπει να περάσουν πάνω από αυτοκίνητα που τους φράσσουν τις εισόδους… Ξαπλώνουν να κοιµηθούν και αν το καταφέρουν, ο ύπνος τους δεν διαρκεί για πολύ, αφού τα ντεσιµπέλ από τις κάθε είδους µουσικές καλύπτουν όλη τη γειτονιά… και νεκρούς ανασταίνουν… Το πρωί που καταπονηµένοι από την αγρύπνια θα φύγουν για τις δουλειές τους, αν είναι τυχεροί δεν θα πατήσουν τις κάθε είδους βροµιές που άφησαν στα κατώφλια, στα πεζοδρόµια και στο δρόµο οι ασύδοτοι διασκεδαστές της νύχτας.

Αυτή είναι η ζωή των ανθρώπων που κατοικούν στο ιστορικό κέντρο της Λεµεσού, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της αντοχής τους. ∆ικαιολογηµένα αισθάνονται ότι ζουν σε καθεστώς τρόµου και ανασφάλειας, αφού… µόνο που δεν έφαγαν ξύλο όσες φορές τόλµησαν να διαµαρτυρηθούν σε αυτούς που δηµιουργούν όλα αυτά τα προβλήµατα…. Και η αγανάκτηση γίνεται ακόµα πιο έντονη µπροστά στην αδιαφορία που συναντούν από τις αρµόδιες Αρχές, από τις οποίες επανειληµµένα τα τελευταία χρόνια ζητούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η κατάσταση που βιώνουν εδώ και χρόνια, εξαιτίας της ασύδοτης λειτουργίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, της αντικοινωνικής συµπεριφοράς που επιδεικνύουν οι περισσότεροι θαµώνες αλλά και µιας σειράς άλλων επιµέρους προβληµάτων, ήταν στο επίκεντρο της Συνέλευσης που πραγµατοποίησε ο Σύνδεσµος Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου, στην παρουσία εκπροσώπων της Αστυνοµίας, του δηµάρχου και µελών του ∆ηµοτικού Συµβουλίου αλλά και αρµόδιων λειτουργών του δήµου.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση του συνόλου των κατοίκων του κέντρου της πόλης, η πρόεδρος του Συνδέσµου, Μελίνα Σχοινή, στιγµάτισε το γεγονός ότι η Αστυνοµία και ο ∆ήµος, που είναι οι άµεσα υπεύθυνοι για την πάταξη των παρανοµιών και της οχληρίας επιδεικνύουν προκλητική ανοχή και αδιαφορία, µεταθέτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, µε αποτέλεσµα τα προβλήµατα να διαιωνίζονται.

Στην έντονη συζήτηση που έγινε, οι κάτοικοι αναφέρθηκαν µε λεπτοµέρειες στα όσα απαράδεκτα και επικίνδυνα χαρακτηρίζουν την καθηµερινότητά τους, υποδεικνύοντας στους εκπροσώπους των αρµόδιων Αρχών ότι κατέληξαν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα… να επικρατήσει δηλαδή η στοιχειώδης ησυχία, να υπάρχει καθαριότητα στο κορεσµένο από επιχειρηµατικές δραστηριότητες κέντρο της πόλης και το κυριότερο απ’ όλα να µπορούν να κοιµούνται ήσυχα και µε ασφάλεια.

Η ηχορύπανση στην περιοχή της πλατείας Σαριπόλου και γενικότερα όπου τα κέντρα διασκέδασης (νόµιµα και παράνοµα) ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια µε ασύλληπτους ρυθµούς, ιδιαίτερα τις µεταµεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, όπως τόνισαν, «είναι τραγική από τα υπερβολικά ντεσιµπέλ που εκπέµπονται αλλά και τα τροχοφόρα που σταθµεύουν µπροστά στις εισόδους των σπιτιών τους», αλλά «ποιος τολµά να τους ζητήσει να τα µετακινήσουν…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Ένα ερώτηµα που έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής είναι αν αναρωτήθηκαν ποτέ η Αστυνοµία, οι υπεύθυνοι του δήµου ή οποιασδήποτε άλλης αρµόδιας Αρχής, «πώς µπορεί µε αυτά τα δεδοµένα να διατηρηθεί η ζωή στο κέντρο της πόλης µε την παρουσία κατοίκων και όχι µόνο θαµώνων που διασκεδάζουν, µεθούν και δηµιουργούν προβλήµατα…»

Οι κάτοικοι επισηµαίνουν ιδιαίτερα τις ευθύνες του δήµου στο θέµα της δύσκολης πρόσβασης στο κέντρο της πόλης κυρίως τις νύχτες της Παρασκευής και του Σαββάτου, ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχηµάτων, εκφράζοντας τον έντονο φόβο για τον σοβαρό κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά, αφού, όπως υποδεικνύουν, λόγω του συνωστισµού σε δρόµους και άλλους δηµοσίους χώρους δεν θα µπορέσει να επέµβει έγκαιρα και αποτελεσµατικά η Πυροσβεστική.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Αστυνοµίας, οι κάτοικοι ζητούν την επέµβασή της για πάταξη της παρανοµίας και της οχληρίας που προκαλεί η ανεξέλεγκτη σήµερα κυκλοφορία και η παράνοµη στάθµευση οχηµάτων, κάτι που µπορεί να γίνει, όπως υποδεικνύουν, µε συχνές περιπολίες στο κέντρο της πόλης.

6bde03f1f534de7a399047c8a46791d0 Α 1

Παραδοχή δηµάρχου ότι 11 κέντρα λειτουργούν παράνοµα

Από τα όσα ακούστηκαν στη συγκέντρωση, προέκυψε ότι ∆ήµος Λεμεσού και Αστυνοµία ελάχιστα ή και καθόλου συνεργάζονται, µε αποτέλεσµα αντί να επιλύονται να µεγιστοποιούνται οι παρανοµίες στο κέντρο της πόλης.

Σε παρέµβασή του εκπρόσωπος της Αστυνοµίας, αναφερόµενος ειδικά στο πρόβληµα της ηχορύπανσης, υπέδειξε ότι µε νοµοθεσία του 2017 ο έλεγχος της ηχορύπανσης µετατέθηκε από την Αστυνοµία στις Τοπικές Αρχές, οι υπηρεσίες των οποίων όµως δεν εργάζονται µετά τις 3 το µεσηµέρι κι ως εκ τούτου προκύπτουν τα προβλήµατα τα οποία επωµίζονται οι κάτοικοι. Θέση της Αστυνοµίας είναι ότι ο δήµος θα πρέπει ο ίδιος να καταρτίσει ένα πρόγραµµα δράσης για πάταξη των παρανοµιών και όπου θεωρεί ότι χρειάζεται και τη συνδροµή αστυνοµικών δυνάµεων, θα την έχει.

Από την πλευρά του ο δήµαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος δέχτηκε έντονα πυρά για την αδράνεια και την αδιαφορία που επιδεικνύει ο δήµος στην επίλυση των προβληµάτων που αναφύονται, εξέφρασε κατανόηση στα παράπονα των κατοίκων υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία µε την Αστυνοµία.

Ο κ. Νικολαΐδης προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαµαρτυρόµενους κατοίκους λέγοντας ότι ήδη έγιναν έλεγχοι και εντοπίσθηκαν 11 νυχτερινά κέντρα, τα οποία πράγµατι λειτουργούν παράνοµα µε διάφορους τρόπους. Όπως είπε ο δήµαρχος, αυτοί οι παρανοµούντες έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του δήµου και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μέχρι την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, όπως διαβεβαίωσε ο δήµαρχος, ο δήµος θα ζητήσει την έκδοση διαταγµάτων αναστολής της λειτουργίας τους.

43610d779fa32efdb44954ad61ea7765 Α 1f0f40974209a7c44ca0b4a49a00e3820 Α 1

Πρόσκληση – πρόκληση σε Αστυνοµία και ∆ήµο

«Ελάτε ένα βράδυ, ιδιαίτερα Παρασκευής και Σαββάτου, να περπατήσουµε µαζί στο κέντρο της πόλης για να δούµε πόσο θα αντέξετε…» Αυτή την πρόσκληση-πρόκληση απηύθυνε στην Αστυνοµία αλλά και στον δήµαρχο Λεµεσού και γενικότερα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο η πρόεδρος του Συνδέσµου Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους από τα όσα παράνοµα και απαράδεκτα συµβαίνουν έξω και γύρω από τα σπίτια τους.

Εκείνο που ζητούν οι κάτοικοι από τον ∆ήµο Λεµεσού, όπως ανέφερε η κα Σχοινή, είναι να κηρυχθεί η περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης κορεσµένη από χρήσεις οι οποίες είναι καθαρά εναντίον της κατοικίας, όπως κέντρα αναψυχής ή snack bars, να σταµατήσει η έκδοση άλλων αδειών εκποµπής µουσικής εκτός υποστατικών, να ελεγχθούν οι υφιστάµενες άδειες και να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούν τις νέες οδηγίες για επανέκδοσή τους και να κλείσουν τα όποια παράνοµα υποστατικά λειτουργούν χωρίς πολεοδοµική, οικοδοµική ή άλλες άδειες.

Επιπλέον, οι επηρεαζόµενοι κάτοικοι αξιώνουν από το δήµο να αναλάβει να επιλύσει το πρόβληµα µε την παράνοµη κατάληψη πεζοδροµίων, στα οποία τοποθετούνται τραπέζια και καρέκλες από ιδιοκτήτες υποστατικών, να παταχθεί η µετατροπή των πεζόδροµων σε χώρους στάθµευσης και να επιστρέψει η χρήση τους στους πεζούς αλλά και να συζητηθεί σοβαρά το θέµα της ειδικής άδειας στάθµευσης µόνο για τους κατοίκους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy