ΠΟΔΝ: Εμπρός για το μέλλον μας μέχρι να κτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστεΆρχισαν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της 20ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών(ΠΟΔΝ) με τη συμμετοχή πέραν των 140 ξένων αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο και με σύνθημα: «Εμπρός για το μέλλον μας! Μέχρι να κτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε και για τον οποίο αγωνιζόμαστε».

Χαιρετισμούς στην Συνέλευση απηύθυναν ο Προέδρου της ΠΟΔΝ Ιάκωβος Τοφαρής, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας, η Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών Σκεύη Κουκουμά, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εκ μέρους της ΠΣΟ.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΔΝ Ιάκωβος Τοφαρής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η 20η συνέλευση της ΠΟΔΝ λαμβάνει χώρα σε έναν πιο περίπλοκο κόσμο απ` ότι πριν. Μπορεί να φαίνεται κλισέ να λέμε κάθε φορά που συναντιόμαστε ότι ο σημερινός κόσμος είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ, ότι ο ιμπεριαλισμός είναι πιο επιθετικός από πριν, αλλά η διεθνής πραγματικότητα σήμερα μας υποχρεώνει να το πούμε ξανά».

«Αντί να βρίσκει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα στον κόσμο, ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί ακόμα περισσότερα μέρα με τη μέρα, δίνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο μια πολύ ζοφερή εικόνα για το τι μέλλον πρέπει να περιμένουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι το σύστημα εκφράζει την επιθετικότητα του με διαφορετικούς τρόπους».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή σας σύνοδος και η γενικότερη σας δράση λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και επιστημονικής προόδου, η οποία μπορεί να παράσχει τα αναγκαία αποτελεσματικά εργαλεία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων αλλά και να διανοίξει νέους δρόμους ευημερίας και προόδου για την κοινωνία μας».

«Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη των μέσων και των προϋποθέσεων για μια αειφόρο και ισορροπημένη ανάπτυξη, διαπιστώνουμε την ίδια στιγμή ότι σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να υφίστανται ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και φαινόμενα όπως η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η άνοδος της ξενοφοβίας, η κλιματική αλλαγή κ.ά», είπε.

Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας καλωσόρισε στη Συνέλευση τους αντιπροσώπους των τουρκοκυπριακών προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας, λέγοντας ότι «η παρουσία σας εδώ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την κοινή μας πίστη για απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας».

«Στέλνουμε με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα, ότι η νέα γενιά του τόπου μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι συναγωνιστές μας από όλες τις γωνιές της γης, θα μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στις κοινωνίες τους», είπε.

Η Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών Σκεύη Κουκουμά ανέφερε από την πλευρά της ότι «η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, ως μέρος του παγκόσμιου αντιμπεριαλιστικού κινήματος χαιρετίζει τους νέους και τις νέες που αντιστέκονται καθημερινά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να ξαναμοιράσουν την γη, που αντιπαλεύουν σε κάθε γωνιά της γης το εκμεταλλευτικό σύστημα».

«Στους νέους και τις νέες που έχουν θέση ως στόχο ζωής τη χαραυγή ενός άλλου κόσμου, του κόσμου της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα κόσμο απαλλαγμένο από ξένες επεμβάσεις και επιδρομές. Ένα κόσμο απαλλαγμένο από τα πυρηνικά όπλα και την πολεμική βιομηχανία», είπε.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ηρακλής Τσαβδαρίδη είπε ότι «η σημερινή κατάσταση στον κόσμο είναι της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και απειλές έχουν αυξηθεί, ενώ οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους σε όλες τις γωνιές του κόσμου».

«Όντας εδώ στην Κύπρο, το διηρημένο νησί που για 45 χρόνια κατέχει το 37% της επικράτειάς της από την Τουρκία, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή νεολαία που συμμερίζονται την κοινή επιθυμία για επανένωση της κοινής τους πατρίδας και που είναι τα πραγματικά θύματα της τουρκικής κατοχής, η οποία πρόσφατα επεκτείνεται και στο Ιράκ και στη Συρία», είπε.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε χαιρετισμό του εκ μέρους της ΠΣΟ είπε ότι «η αντίσταση ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στην ανεργία και την μετατροπή των νέων σε φτηνή εργατική δύναμη, οι αγώνες για αυξήσεις μισθών, για αξιοπρεπής συντάξεις, για κοινωνική στέγη, για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, για κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου, χρώματος ή θρησκείας, είναι αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό το μέλλον ανήκει πρώτα και κύρια στους νέους. Γι’αυτό το εργατικό κίνημα αποτελεί για τους αγώνες της νέας γενιάς τον φυσικό συνοδοιπόρο και συναγωνιστή».

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, η ΕΔΟΝ διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Στέλιος Σοφόκλη, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς θα αναγνώσουν οι επικεφαλής των πέντε περιφερειών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 18:00 με προσυγκέντρωση στο άνοιγμα της οδού Λήδρας και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το οδόφραγμα στο τέρμα της οδού Λήδρας, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.