Ποδοσφαιριστές: Το Κράτος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βία στα γήπεδα

Ìåôñïýí ôéò æçìéÝò áðü ôá åðåéóüäéá óôï Ôóßñåéï óôÜäéï êáé óôçí ãýñù ðåñéï÷Þ.

Με σκληρή γλώσσα κατά της πολιτείας μίλησε στον ΑΣΤΡΑ Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών επικρίνοντας την για αδυναμία αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση, ο Σπύρος Νεοφυτίδης, επεσήμανε ότι το κράτος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη στην πάταξη και πρόληψη βίας αφού όπως εξήγησε, ενώ βλέπει τις αδυναμίες, εδώ και χρόνια δεν φρόντισε να διορθώσει κακώς έχοντα.
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου διερωτήθηκε για το ποια είναι η χρησιμότητα των συσκέψεων, σχολιάζοντας την πρόθεση της Υπουργού Δικαιοσύνης να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έγιναν και στο παρελθόν συσκέψεις, ωστόσο τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στα μέτρα πρόληψης, ουδεμία αλλαγή στη στρατηγική αντιμετώπισης βίας ενώ μίλησε για αδιαλλαξία και για αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας που όπως είπε βοηθούν στο να μη διορθωθούν τα κακώς έχοντα.

Ο κ. Νεοφυτίδης παρέπεμψε στα κενά της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2014 τονίζοντας ιδιαίτερα την αδυναμία ταυτοποίησης όσων εισέρχονται στα γήπεδα με βάση την κάρτα φιλάθλου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ έκανε λόγο για ανεπάρκεια στους ελέγχους στις εισόδους των γηπέδων και διερωτήθηκε ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας σημειώνοντας ότι για τα επεισόδια στο Τσίρειο υπήρξαν μηδενικές συλλήψεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών η εύκολη λύση που σπρώχνει η αστυνομία απλά για να μην κάνει τίποτε. Διερωτήθηκε σε τι φταίνε οι νομοταγείς πολίτες. Τόνισε επίσης ότι οι διοικήσεις των σωματείων θα πρέπει να βοηθήσουν για εντοπισμό όσων προβαίνουν σε επεισόδια.

Πασιουρτίδης: Δεν επιτελεί το σκοπό η κάρτα φιλάθλου

Εκ του αποτελέσματος η νομοθεσία που ψηφίστηκε για πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους το 2014 δεν επιτελεί το σκοπό για τον οποίο ψηφίστηκε και δεν δικαιολογεί τις πομπώδεις δηλώσεις που ακούγονταν στο παρελθόν δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση έψεξε τον τρόπο εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου την οποία και χαρακτήρισε ως κενή περιεχομένου, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στον αγώνα Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ ουδεμία ταξιθέτηση έγινε στο γήπεδο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι προ της επιστροφής των οργανωμένων στα γήπεδα υπήρχαν μάχες και εκτός αγωνιστικών χώρων αφού υπήρξαν επιθέσεις σε οικήματα οπαδών σε Λεμεσό και Λάρνακα όπως και επεισόδια μέσα σε γειτονιές και οικιστικές περιοχές.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι δεν προχώρησε η υλοποίηση υποδομών που προβλέπονται στη νομοθεσία του 2014 αφού γήπεδα παραμένουν χωρίς κλειστό κύκλωμα αναγνώρισης προσώπων ενώ την ίδια ώρα επεσήμανε ότι οι επιτηρητές οφείλουν να προβαίνουν σε σοβαρότερους ελέγχους.

Τόνισε παράλληλα ότι οι αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν ανάλογη βία και aν κάποιος όπως είπε, δεν μπορεί ας το πει.

Σημείωσε εξάλλου ότι στην περίπτωση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους δεν τίθεται μόνο θέμα νομοθεσίας αλλά και παιδείας αφού όπως εξήγησε πρέπει να προωθηθεί ο κοινωνικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας του αθλητισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy