ΠΟΕΔ: Δυσφορία για την καθυστέρηση στην στελέχωση των σχολείων ΔΡΑΣΕ+ – Πώς απαντά το ΥΠΠΑΝ

Δυσφορία ΠΟΕΔ για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη στελέχωση των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕ+»

Τη δυσφορία του σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στη στελέχωση των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕ+» (πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης»), εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.


Σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο και την Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τους διορισμούς για τη στελέχωση των σχολείων ΔΡΑΣΕ+.

Ταυτόχρονα, καλεί το ΥΠΑΝ να προσέλθει άμεσα σε διάλογο με την Οργάνωση, ώστε να αποφευχθούν ξανά παρόμοιες καθυστερήσεις τις επόμενες σχολικές χρονιές, αλλά και για να βελτιωθεί η πολιτική που αφορά τη στήριξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε έγκαιρα στη στελέχωση των σχολικών μονάδων με μόνιμο προσωπικό, παρά τις προσπάθειες της Οργάνωσης εδώ και ένα χρόνο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σημειώνεται, να εκκρεμούν διορισμοί 60 εκπαιδευτικών, οι οποίοι σωστά δόθηκαν έστω και την υστάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2022.


Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί η συζήτηση και παρουσίαση ενός σχεδιασμού που να καλύπτει τις επόμενες σχολικές χρονιές και να οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη πολιτική που να αφορά την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και ενίσχυση της κανονικής στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΡΑΣΕ+, τον ανασχεδιασμό της υφιστάμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, μέσα και από τη δημιουργία μεταβατικών τάξεων υποδοχής παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, με στόχο την πιο αποτελεσματική εκμάθησή της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Aπορρίπτει επικρίσεις ΠΟΕΔ το Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+

Πολύ μεγάλη έκπληξη προκαλεί σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, στην οποία γίνεται λόγος για καθυστέρηση στη στελέχωση ως προς το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν αφορά τη στελέχωση των σχολείων, αλλά των πρόσθετων υπηρεσιών ΔΡΑΣΕ σε ορισμένα σχολεία.

Το Υπουργείο αναφέρει πως η ΠΟΕΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εξήντα συμβάσεις για το Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+ πραγματοποιούνται τώρα, διότι είναι πρόσθετες και δεν προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό της σχολικής χρονιάς και υπενθυμίζει πως η αλλαγή προγραμματισμού ως προς τη στελέχωση προήλθε από διεκδικήσεις της ΠΟΕΔ, έναντι των οποίων έγινε κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, με την παραχώρηση και αυτών των πρόσθετων συμβάσεων.

Αναφέρει εξάλλου ότι ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τυχόν ένταξη πρόσθετων συμβασιούχων σε προγράμματα ΔΡΑΣΕ+ θα είχε ως αποτέλεσμα αυτές τις προθεσμίες.


Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ΠΟΕΔ που βρισκόταν σε διαβουλεύσεις μαζί του γι’ αυτό το θέμα “ήταν από την αρχή ενημερωμένη πως τυχόν παραχώρηση αυτών των πρόσθετων συμβάσεων, που δεν προβλέπονταν στο βασικό σχεδιασμό του σχολικού έτους, θα χρειαζόταν συμπληρωματικό προϋπολογισμό και σχετική διαδικασία έγκρισης στη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

“Γι’ αυτό η σημερινή ανακοίνωση της προκαλεί κατάπληξη και μπορεί να θεωρηθεί δείγμα αμετροέπειας. Να πρέπει άραγε να υποτεθεί ότι η ΠΟΕΔ αντιστρατεύεται δικές της διεκδικήσεις προσπαθώντας να υποδείξει ότι τυχόν ανταπόκριση μπορεί να προκαλέσει κάποια κατά τόπους καθυστέρηση;”, διερωτάται.

Αναφέρει επίσης πως η στελέχωση των σχολείων κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται έγκαιρα και αρκετά νωρίτερα από ότι στο παρελθόν και ότι έγιναν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί ούτως ώστε αυτή η έγκαιρη στελέχωση να συνεχιστεί και να γίνει σταθερή πρακτική.

“Φαίνεται, δυστυχώς, ότι η ΠΟΕΔ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα ούτε να αναγνωρίσει βελτιώσεις που επιτυγχάνονται”, σημειώνει.


Παράλληλα αναφέρει πως η ΠΟΕΔ είναι ενημερωμένη ότι αυτή την περίοδο το Υπουργείο μελετά διεξοδικά τα διάφορα προγράμματα του, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+, ως προς τη στελέχωση και την αγορά υπηρεσιών και προσεγγίσεις και τοποθετήσεις όπως η σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔ “δεν συμβάλλουν στην εποικοδομητική αναζήτηση των σωστών λύσεων”.

Το Υπουργείο εκφράζει ελπίδα η ΠΟΕΔ να εγκαταλείψει την αρνητική στάση που φαίνεται να υιοθετεί ως προς την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

“Θα είναι άδικο για χάρη διεκδικήσεων που δεν ευσταθούν ή είναι και ανεδαφικές ακόμα να θυματοποιηθούν περισσότερα από οκτώ χιλιάδες παιδιά που σχεδιάζεται να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση και άλλες τόσες οικογένειες να μην ευεργετηθούν από ποσό 12,2 εκατ. Ευρώ που είναι διαθέσιμο στο Σχέδιο Κύπρος_το Αύριο”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.