ΠΟΕΔ, ΟΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ: Λήψη δυναμικών μέτρων μετά τη διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων

ΠΟΕΔ, ΟΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ δεν αποκλείουν τη λήψη δυναμικών μέτρων μετά τη διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων για συμπερίληψη στον κατάλογο διορισίμων ενώ ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να τεθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Φίλιος Φυλακτού, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), Γιάννος Σωκράτους, και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ), Παναγιώτης Λυσάνδρου, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
 
Δήλωσαν ότι η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη με αντικείμενο τις εξετάσεις για τον κατάλογο διορισίμων, οι οποίες κανονικά θα ολοκληρώνονταν σήμερα, μετά όμως το θέμα της διαρροής των εξεταστικών δοκιμίων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, πριν την εξέταση, θεωρούν καθήκον τους να τοποθετηθούν και επί του συγκεκριμένου.
 
Σε ερώτηση που τέθηκε ενώπιόν τους για πολιτική ευθιξία που έπρεπε να επιδείξει ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, υποβάλλοντας και παραίτηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, είπε ότι «η ανάληψη πολιτικών ευθυνών επαφίεται στον καθένα, δεν αποδίδονται πολιτικές ευθύνες, αναλαμβάνονται, και αυτό τα λέει όλα».
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι “ζητήθηκε με επιστολή επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής  για να συζητήσουμε μαζί του και να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της ανάγκης για συζήτηση των θεμάτων που εκκρεμούν ενώπιον του Ολομέλειας».
 
Ανέφερε ότι “ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες, την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους για όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής και τήρησης των διαδικασιών που προβλέπονται τόσο στην ψηφισθείσα Νομοθεσία περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμοι του 1969 έως (αρ. 2) του 2017 όσο και στους Κανονισμούς που απορρέουν από αυτή».
 
«Η πρόσφατη διαρροή των θεμάτων πέντε Γνωστικών Αντικειμένων φαίνεται να αποτελεί, απλώς, την κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
 
Ο κ. Φυλακτού κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι «η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση αποτελούσε και δική μας θέση, γι’ αυτό άλλωστε συμμετείχαμε, ανελλιπώς, με τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις, θέσεις και απόψεις στον διάλογο που έχει διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια».
 
 Εξήγησε, περαιτέρω, ότι «η Βουλή, τελικά, ψήφισε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη σχετική Νομοθεσία, παρά τις όποιες διαφωνίες μας και εμείς σεβαστήκαμε και σεβόμαστε την απόφασή της».
 
Την ίδια ώρα, όμως, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, “ζητήσαμε και ζητούμε ακόμη και σήμερα να ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Νέο Σύστημα Διορισίμων, οι οποίες επηρεάζουν όλους ανεξαίρετα τους εν δυνάμει υποψηφίους για εισδοχή στη Δημόσια Εκπαίδευση».
 
Για τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας όσο και της έρευνας που διεξάγεται από τον Γενικό Ελεγκτή, για τη διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων, ο κ. Φυλακτού είπε ότι  «θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για να γνωματεύσει για την εγκυρότητα ή όχι, ολόκληρης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε αλλά και ιδιαίτερα των εξετάσεων».
 
Πρόσθεσε ότι “ως Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα αποστείλουμε σχετική επιστολή με το αίτημά μας στον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα ενώ παράλληλα ζητούμε τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης του Θεσμού του Νέου Σχεδίου Διορισίμων στην οποία να συμμετέχουν και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις».
 
Επίσης, «οι Γραμματείες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρία τις αμέσως επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις, για επαναξιολόγηση της όλης κατάστασης και καθορισμού των επόμενων βημάτων, μη αποκλειομένων των δυναμικών αντιδράσεων», είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
 
Ο κ. Φυλακτού έψεξε τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης,  ο οποίος αρνείται πεισματικά, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, να θέσει προς συζήτηση το όλο ζήτημα, ακόμη και μετά από ενυπόγραφο αίτημα της πλειοψηφίας των βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
 
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο οποίος αρνείται πεισματικά να θέσει προς συζήτηση το όλο ζήτημα, ακόμη και μετά από ενυπόγραφο αίτημα της πλειοψηφίας των βουλευτών της Επιτροπής Παιδείας και ως εκ τούτου, ζητούμε επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και για να συζητήσουμε το θέμα που προκύπτει και να απαιτήσουμε την άμεση συζήτησή του», είπε ο κ. Φυλακτού.
 
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αξίωσε «τη συζήτηση χωρίς άλλη καθυστέρηση και πριν κλείσει η Βουλή, των δύο εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ενώπιον του Κοινοβουλευτικού Σώματος και επηρεάζουν όλους ανεξαίρετα τους υποψηφίους για διορισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση, αφού αυτές σχετίζονται με την αναγνώριση της 30μηνης υπηρεσίας ως Αορίστου Χρόνου».
 
Είπε πως «ζητούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας και αναφέρεται στον μη επαναδιορισμό με Σύμβαση πέρα των 24 μηνών, εκπαιδευτικών που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις ή/και βρίσκονται στους Καταλόγους Διοριστέων, γιατί ανατρέπει όλη τη φιλοσοφία της ψηφισθείσας Νομοθεσίας».
 
Για το θέμα της διαρροής των εξεταστικών δοκιμίων ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, είπε πως «θεωρούμε απαράδεκτη, πρόχειρη και ανεύθυνη τη διαχείριση του νέου θεσμού του οποίου η αξιοπιστία, το κύρος και το αδιάβλητο έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα στα μάτια των υποψηφίων και της ίδιας της κοινωνίας».
 
Σημείωσε πως «είναι υποχρέωση της Αρμόδιας Αρχής να δώσει πειστικές απαντήσεις σε σωρεία αμείλικτων ερωτημάτων που αφορούν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε».
 
Όπως είπε ο κ. Σωκράτους, «είναι για αυτό το λόγο, που ζητούμε η διοικητική έρευνα  να καλύψει όχι απλώς το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά το σύνολο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι, που ψηφίστηκε η νομοθεσία και οι σχετικοί Κανονισμοί, μέχρι και την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας».
 
Πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας όσο και της έρευνας που διεξάγεται από τον Γενικό Ελεγκτή θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για να γνωματεύσει για την εγκυρότητα ή όχι, ολόκληρης της διαδικασίας αλλά και των εξετάσεων». 
 
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξετάσεων θεωρούμε ότι είναι αναμενόμενο και επιβεβλημένο, το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης στην οποία, ως εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούμε να έχουμε λόγο και ρόλο, με βασικό σκοπό να αξιολογηθεί ο νέος θεσμός στην ολότητά του».
 
Πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσει η αξιολόγηση του Νέου Συστήματος Διορισίμων ως προς τις διαδικασίες, το περιεχόμενο εξεταστικών δοκιμίων, την εξεταστέα ύλη και άλλα».
 
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ είπε, τέλος, ότι από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης «θα διαφανεί κατά πόσο εξυπηρετούνται οι σκοποί και οι στόχοι του Νέου Συστήματος Διορισίμων, καθώς επίσης, η επαλήθευση των προσδοκιών και των διακηρύξεων που διατυπώθηκαν σχετικά”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy