Η ΠΟΕΔ συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια ιστορίας, δράσης και προσφοράς

Ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστικός ρόλος της ΠΟΕΔ, δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό γίγνεσθαι του τόπου, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της οργάνωσης, Μύρια Βασιλείου με την ευκαιρία των 70χρονων της ΠΟΕΔ.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια ιστορίας, δράσης και προσφοράς, με αγώνες, διεκδικήσεις για τη δημόσια εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.

Η 9η Απριλίου 1953, καταγράφεται ως η μέρα ίδρυσης της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ). Από τα πρώτα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 1950, όπου είχε να αντιμετωπίσει την αγγλική κατοχή, έφθασε στη δεκαετία του 2020 και συνεχίζει να αποτελεί το συλλογικό όργανο έκφρασης που εκπροσωπεί πέραν των 6.500 εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων ζωής της Οργάνωσης, μιλούν στο ΚΥΠΕ παλαιότερα μέλη της ΠΟΕΔ, οι Γιώργος Λουκά, Νίκος Παπαγρηγορίου, Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, καθώς και η νυν Πρόεδρος της, Μύρια Βασιλείου.

Στο μεταξύ, τα 70χρονα της ΠΟΕΔ θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Οργάνωσης, στη Λευκωσία.

Η ιστορία και το μέλλον της ΠΟΕΔ

———————

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ είπε ότι η ΠΟΕΔ σήμερα εκπροσωπεί πέραν των 6.500 εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και έχει ως κυριότερο σκοπό την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προάσπιση του κύρους και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.

Η πρώτη προσπάθεια για σύσταση συνδικαλιστικής οργάνωσης δασκάλων στην Κύπρο, καταγράφεται το 1898, όταν με πρωτοβουλία πέντε δασκάλων, ιδρύεται στην Κερύνεια ο «Κυπριακός Διδασκαλικός Σύνδεσμος», ανέφερε.

Ακολούθησε μια άλλη προσπάθεια οργάνωσης. Στις 9 Απριλίου 1953, μετά από αρκετές ζυμώσεις και διεργασίες, 500 δάσκαλοι και δασκάλες, συγκεντρώθηκαν στο Ελένειον Δημοτικό Σχολείο της Λευκωσίας, σε μια Συνέλευση, που κατέληξε στην ίδρυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων (ΠΟΕΔ).

Ως πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, συνέχισε η κα. Βασιλείου, ορίστηκαν οι: Αρτέμης Ι. Αστραίος, Πρόεδρος, Παναγιώτης Λογγίνος, Γενικός Γραμματέας, Σωτήρης Μιχαηλίδης, Γενικός Ταμίας, και Σύμβουλοι οι: Γεώργιος Κυριακίδης, Τρύφωνας Γεωργαλλίδης, Ανδρέας Παπαδούρης και Γεώργιος Χριστοδουλίδης.

Είπε, παράλληλα, ότι έμβλημα της ΠΟΕΔ καθιερώθηκε, το 1960, ο Αδαμάντιος Κοραής.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στα χρόνια του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, παράλληλα με την άσκηση του λειτουργήματός τους, στήριξαν πνευματικά και ηθικά τους νεαρούς πρωτοπόρους μαχητές της κυπριακής ελευθερίας.

Ταυτόχρονα, είπε, οι ίδιοι δεν δίστασαν να ριχθούν στη μάχη, με πρωταγωνιστή τον ήρωα δάσκαλο Φώτη Πίττα.

Σημείωσε ότι η ΠΟΕΔ, την περίοδο αυτή προέβαινε σε συνεχείς παραστάσεις και έντονες διαμαρτυρίες, όταν δάσκαλοι και μαθητές κακοποιούνταν από τις αποικιακές δυνάμεις και όταν έκλειναν σχολεία λόγω της ανάρτησης της Ελληνικής σημαίας ή με την αναγραφή συνθημάτων.

«Ταυτόχρονα, στήριζε οικονομικά και ηθικά τους κρατούμενους και απολυόμενους δασκάλους, καθώς και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Η κα. Βασιλείου είπε, επίσης, ότι ο διδασκαλικός κόσμος, στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, με το εκπαιδευτικό του έργο και τη γενικότερη συνεισφορά του στα κοινά, συνέβαλε στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νεοσύστατου κράτους.

«Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους όπως οι δάσκαλοι Ανδρέας Γερούδης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης και Ανδρέας Λάρδος», σημείωσε.

Το ίδιο σθένος και αποφασιστικότητα, είπε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, επέδειξαν και το προδομένο καλοκαίρι του 1974. «Άφθονο το διδασκαλικό αίμα, ποτίζει και πάλι την κυπριακή γη. Μνημονεύουμε τους ήρωες δασκάλους Πανίκο Πουργουρίδη, Νίκο Νικολάου, Παναγιώτη Λάμπρου, Γεώργιο Γεωργίου, Ανδρέα Κυπριανού και Παντελή Νικηφόρο, ενώ ταυτόχρονα τιμούμε τους αγνοούμενους δασκάλους Παντελή Κωνσταντίνου και Κακουλλή Μουστακά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Βασιλείου είπε ότι οι καταστροφικές συνέπειες της εισβολής δεν λύγισαν τον εκπαιδευτικό κόσμο, αφού και πάλι ως εμψυχωτής των δεκάδων χιλιάδων προσφυγόπουλων, ανέλαβε το πολυδιάστατο έργο του στα αντίσκηνα, στους καταυλισμούς και στους συνοικισμούς, αλλά και την καλλιέργεια της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, μέσα από ένα ισχυρό και πολυσήμαντο σύνθημα, το «Δεν Ξεχνώ», με την Οργάνωση να υποστηρίζει ποικιλοτρόπως το έργο αυτό: με εράνους, με ψηφίσματα, με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, επεσήμανε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ΠΟΕΔ, στα πρώτα χρόνια της δράσης της, προβάλλει κυρίως οικονομικά αιτήματα όπως την ισομισθία μεταξύ δασκάλων και διδασκαλισσών, ενώ παράλληλα προτείνει την ίδρυση Νηπιαγωγείων και ζητά τη δημιουργία νέων σχολείων.

Τη δεκαετία του ‘60, συνέχισε η κα. Βασιλείου, η ΠΟΕΔ θα συνεχίσει να στοχεύει στην ισομισθία μεταξύ διδασκάλων και διδασκαλισσών καθώς και όλων των εκπαιδευτικών και στη βελτίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Θα επιμείνει, σημείωσε, στη θέσπιση κανονισμών για τις μεταθέσεις, καθώς και στη δημιουργία θέσης Βοηθού Διευθυντή.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η ΠΟΕΔ, τη δεκαετία του ’70, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και πιέσεις θα επιτύχει τη διαφοροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Επιπλέον, ενώ αρχές της δεκαετίας θα λυθεί εν μέρει και το αίτημα για την καταβολή 13ου μισθού. Την ίδια δεκαετία θα λυθεί το ζήτημα της αναγνώρισης της υπηρεσίας των διδασκαλισσών που είχαν απολυθεί στο παρελθόν λόγω γάμου», πρόσθεσε.

Την επόμενη δεκαετία, είπε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, η Οργάνωση διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων, την ένταξη των μελών της στο τότε Νέο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Επίσης, θέτει αίτημα για την ανωτατοποίηση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου. Σε σχέση με τις Νηπιαγωγούς, διεκδικεί να έχουν ίσες ευκαιρίες προαγωγής, μετεκπαίδευσης καθώς και το ίδιο ωράριο με τους άλλους δασκάλους. Η ΠΟΕΔ μετά την ψήφιση του Περί Ειδικής Εκπαιδεύσεως Νόμου του 1979, διεκδικεί τον καταρτισμό Σχεδίου Υπηρεσίας για τους Ειδικούς Εκπαιδευτικούς», συμπλήρωσε. Σημαντικό συνδικαλιστικό επίτευγμα της δεκαετίας του ’80, τόνισε η κα. Βασιλείου, είναι και η Συμφωνία για το θέμα της «Αξιολόγησης και Αναβάθμισης της Δημοτικής Εκπαίδευσης».

Τη δεκαετία του ’90, είπε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, επιτυγχάνεται η εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας και η αύξηση των μισθών, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διεκδίκηση της ίσης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών.

Η Οργάνωση την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα

———-

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Οργάνωση την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, θα επιτύχει την ίση μεταχείριση των εκπαιδευτικών στο ζήτημα των συνθηκών εργασίας.

«Επίσης θα επιτύχει το παιδαγωγικό μέτρο του καθορισμού, ως ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη, τους 25, καθώς και τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με Γραμματειακό προσωπικό και τον εκσυγχρονισμών των Κανονισμών Τοποθετήσεων-Μετακινήσεων των εκπαιδευτικών. Στηρίζει τον θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου και των Σχολείων που ανήκουν στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», συμπλήρωσε.

Τη δεκαετία του 2010, είπε η κα. Βασιλείου, η ΠΟΕΔ κλήθηκε να διαχειριστεί τόσο εκπαιδευτικά όσο και συνδικαλιστικά θέματα, σε ένα όμως οικονομικό πλαίσιο εξαιρετικά δύσκολο.

«Η οικονομική κρίση, με όλες τις αρνητικές συνέπειές της, θα ταλανίσει για μια δεκαετία και τον εκπαιδευτικό κόσμο. Η Οργάνωση, όμως, για ακόμα μια φορά στάθηκε αμύντορας τόσο της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των μελών της, καθώς και της ίδιας της ύπαρξής της», σημείωσε.

Κανείς, είπε, δεν μπορεί να ξεχάσει τη μεγαλειώδη πορεία των 13.000 εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων, που ένωσαν τη φωνή τους και υπερασπίστηκαν το κύρος και την αξιοπρέπεια του λειτουργήματός τους.

«Μια μεγαλειώδης πορεία, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Κύπρου, η οποία καταδεικνύει τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο εκπαιδευτικός κόσμος, όταν διεκδικεί τα δίκαιά του. Ως αποτέλεσμα του αγώνα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, επιτεύχθηκε η συμφωνία της ΜΕΠΕΥ τον Μάιο 2019», συμπλήρωσε.

Η ΠΟΕΔ στην αρχή της δεκαετίας του 2020

———-

Η κα. Βασιλείου ανέφερε, επίσης, ότι η ΠΟΕΔ, στην αρχή της δεκαετίας του 2020, θα κληθεί να διαχειριστεί τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν στον χώρο της εκπαίδευσης, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η Οργάνωση, συνέχισε, προσέφερε εθελοντικά υπηρεσίες, βοηθώντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας να διαχειριστεί την πρωτοφανή, ακόμα και για τα παγκόσμια δεδομένα, υγειονομική κρίση.

«Οι δε εκπαιδευτικοί, θα εφαρμόσουν για πρώτη φορά, σε καθολική βάση, την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να βοηθηθεί κάθε παιδί. Την περίοδο αυτή η Οργάνωση κατόρθωσε να αποκαταστήσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των νέων εκπαιδευτικών και να βελτιώσει παράλληλα εκείνα των υπολοίπων, σε ένα αγώνα που έδωσε μαζί και με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, υπογράφεται συμφωνία για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του θεσμού του υπεύθυνου τμήματος σε Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, ενώ πρόσφατα η Οργάνωση προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της, με στόχο την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του τρόπου λειτουργίας της.

70 χρόνια ζωής και δράσης ΠΟΕΔ

————

Επιπρόσθετα, η κα. Βασιλείου είπε ότι στα 70 χρόνια της ζωής και της δράσης της, η ΠΟΕΔ κατάφερε να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να στηρίξει δυναμικά και ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.

«Το βέβαιο είναι ότι ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστικός ρόλος της ΠΟΕΔ, δεν ολοκληρώθηκε. Η Οργάνωσή μας θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Ο εκπαιδευτικός κόσμος χρειάζεται μια ενωμένη και δυνατή ΠΟΕΔ, που μέσα από τις δράσεις της θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δίκαια του Κλάδου, θα θωρακίζει το δημόσιο σχολείο και θα υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τον τρόπο με τον οποίο θα τιμηθούν τα 70χρονα της Οργάνωσης, η κα. Βασιλείου είπε ότι τα 70χρονα της ΠΟΕΔ θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων ΠΟΕΔ, στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν μεταθανατίως οι επτά πρωτοπόροι Δάσκαλοι, που αποτέλεσαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Χαραλάμπους.

Σημείωσε ότι η ΠΟΕΔ σε συνεργασία με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία εξέδωσαν επετειακό, αναμνηστικό γραμματόσημο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στις 4 Απριλίου 2023, στις 10:00, στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσής, στη Λευκωσία, ενώ θα διοργανωθεί και έκθεση φωτογραφίας.

 

Πρώην αξιωματούχοι της ΠΟΕΔ

———-

Ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων Δασκάλων, Γιώργος Λουκά, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι εργάστηκε στην ΠΟΕΔ από το 1973 ως Γενικός Αντιπρόσωπος, ακολούθως είχε γίνει μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και διετέλεσε υπεύθυνος για τα προσφυγικά θέματα που διαχειρίστηκε τότε η ΠΟΕΔ, από το 1974 μέχρι το 1980, προσθέτοντας ότι μετά την αφυπηρέτηση του ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους, τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο οποίος αγκαλιάστηκε από μεγάλη μερίδα συνταξιούχων δασκάλων.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στην ΠΟΕΔ δούλεψαν πάρα πολύ εντατικά έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του κλάδου και τίποτε άλλο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λουκά είπε ότι τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, ήταν η χρονιά κατά την οποία λειτούργησαν οι παιδικές κατασκηνώσεις της Οργάνωσης.

Σημείωσε δε ότι την περίοδο 1959-1960,οι συνθήκες εργασίας των δασκάλων και διδασκαλισσών ήταν εξουθενωτικές.

«Ο κάθε ένας δάσκαλος δούλευε τότε τουλάχιστον 35 περιόδους την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των μαθητών κατά τάξη ήταν πολύ μεγάλος. Είχαμε το 60΄στον Μαραθόβουνο στην έκτη τάξη ένα τμήμα με 65 παιδιά και άλλα τμήματα με 40 και 50. Άρα, το έργο του δασκάλου ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Τα μαθήματα γίνονταν πρωί και απόγευμα. Για να πάνε οι μαθητές στο σχολείο χτυπούσε η καμπάνα της Εκκλησίας, έφταναν στο σχολείο, έμπαιναν στις τάξεις, γινόταν έλεγχος καθαριότητας των μαθητών, σχόλαγαν στις 12:00 και η ώρα 13:30 επέστρεφαν πίσω για την απογευματινή φοίτηση», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ανάμεσα στους αγώνες που πέτυχαν κατά τη δεκαετία του 65΄-70΄ ήταν η ίση αντιμισθία μεταξύ ανδρών και γυναικών, η εφαρμογή της πενθήμερης εβδομάδας καθώς και ο τερματισμός της λειτουργίας της απογευματινής φοίτησης. «Κάναμε συνεχείς αγώνες για να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων», πρόσθεσε.

Αναγνώριση δασκάλων ως πτυχιούχων πανεπιστημίων

——————-

Ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κατά τη δεκαετία του ‘90, Νίκος Παπαγρηγορίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι η δυσκολότερη περίοδος για την ΠΟΕΔ, ήταν η περίοδος μεταξύ 1971 μέχρι 1986.

«Εκείνη ήταν η περίοδος που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις και προβλήματα στους δασκάλους και στις δασκάλες. Από εκεί και έπειτα τα θέματα κυλούσαν με βάση τον νόμο και τον κανονισμό», σημείωσε, «με σημείο αναφοράς τους κανονισμούς λειτουργίας του 1986, που θεωρείται το αποκορύφωμα της μέχρι τότε συνδικαλιστικής πορείας της ΠΟΕΔ όσον αφορά την προστασία των μελών της».

Κατά τη δεκαετία του ‘90, συνέχισε, έγινε η μεγαλύτερη προσπάθεια εκπαίδευσης δασκάλων, με τον ερχομό στην Κύπρο πέντε ελληνικών Πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι στέφθηκε αυτή η προσπάθεια με πλήρη επιτυχία, με έξοδα των δασκάλων, και με το 90% των δασκάλων να παρακολουθούν τα μαθήματα. Μετά από αυτό, οι δάσκαλοι έτυχαν αναβάθμισης σε ό,τι αφορά τα πτυχία τους και αναγνωρίστηκαν ως πτυχιούχοι των ελληνικών Πανεπιστημίων όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

«Για εμένα προσωπικά, δύο πράγματα ήταν τα σπουδαιότερα από τον καιρό που ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό. Το ένα ήταν η καταδίωξη κάποιων εκπαιδευτικών και το δεύτερο οι κανονισμοί λειτουργίας, που έδωσαν την ευκαιρία στους δασκάλους να αναγεννηθούν», συμπλήρωσε.

Αγώνες για ίση μεταχείριση

——————–

Ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, εκπροσωπώντας την Επαρχία Αμμοχώστου στα χρόνια εκείνα τα δύσκολα που δεν υπήρχαν ούτε κανονισμοί μεταθέσεων, ούτε κανονισμοί προαγωγών, διετέλεσε, επίσης, μια θητεία ως Αντιπρόεδρος και δύο θητείες ως Πρόεδρος της Οργάνωσης.

«Και θεωρώ τιμητικό διότι συμμετείχα στην ομάδα εκείνη που είχαμε κάνει τους πρώτους κανονισμούς μεταθέσεων πρώτα. Επίσης, ήμουν στην ομάδα της δημιουργίας των κανονισμών των προαγωγών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε τις ριζικές αλλαγές του καταστατικού και καθιέρωσε τον αναλογικό τρόπο εκλογής των Γενικών Αντιπροσώπων. Προηγουμένως η παράταξη που πλειοψηφούσε, διοικούσε την ΠΟΕΔ, χωρίς να εκπροσωπείται καμία άλλη παράταξη στο ΔΣ», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους αγώνες που έδωσαν, ο κ. Χαραλαμπίδης θυμάται τις έντονες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, πικετοφορίες στους δρόμους, συλλαλητήρια για ίση μεταχείριση, μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνίες που ισχύουν μέχρι και σήμερα και αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων των δασκάλων, την ταυτοποίηση του ωραρίου των δασκάλων, της δημιουργίας θέσεων Βοηθών Διευθυντών.

«Νιώθω πολύ περήφανος, γιατί με όλες αυτές τις ενέργειες των αγώνων για την ίση μεταχείριση έχει ανέβει κατακόρυφα η αξιοπρέπεια των δασκάλων, καθώς και η μισθοδοσία τους και η ποιότητα ζωής τους, σε συνδυασμό πάντα με τις μεταθέσεις και τις προαγωγές οι οποίες γίνονται πια με διαφανή κριτήρια, στη βάση κανονισμών», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy