ΠΟΦΕΝ: Το Brexit θα δυσκολέψει τις συνθήκες για τους Κύπριους φοιτητές

Η ΠΟΦΕΝ επισημαίνει ότι αυτό που διαφαίνεται, από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit είναι πως οι συνθήκες για τους Κύπριους φοιτητές θα δυσκολέψουν αρκετά μετά από το Brexit.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις εγγραφές φοιτητών στα κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΝ, ο αριθμός των φοιτητών που προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ μειώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 κατά 3%, με τον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες.


Σύμφωνα με το Russell Group, που αντιπροσωπεύει 24 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών μειώθηκε κατά 5%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός όσων επέλεξαν ένα από αυτά για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στον τομέα της έρευνας υποχώρησε κατά 9%. Ενδεχομένως, σημειώνει η ΠΟΦΕΝ, αυτό να επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα Κύπριων φοιτητών, οι οποίοι θα είχαν ή έχουν ως σκοπό να προχωρήσουν με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία λόγω αβεβαιότητας, ακόμα και αν τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές έως και το 2020.

Είναι δεδομένο, σημειώνεται, πως με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ οι συνθήκες διαβίωσης όλων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων θα αλλάξουν άρδην.

Αναλυτικότερα, σημειώνει η ΠΟΦΕΝ, όσον αφορά τους φοιτητές μέχρι στιγμής οι Κύπριοι αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες κι ως εκ τούτου τους χορηγούνταν δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αντίθεση με τους φοιτητές εκτός ΕΕ που θεωρούνταν διεθνείς φοιτητές, «international students». Επομένως, κάποιες από τις βασικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ο αποκλεισμός από τα προνόμια των φοιτητικών δανείων αλλά κι η αύξηση των διδάκτρων κατά 30% έως 40%. Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό θα δυσκολέψει η φοίτηση των Κυπρίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται πως η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν για τους γηγενείς «home students» όπως και για κάθε Κύπριο ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 9.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ και ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 15,500 ευρώ ετησίως. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει πάρα πολλούς Κύπριους Φοιτητές, οι οποίοι ίσως αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους με αυτά τα τόσο αυξημένα δίδακτρα.


Αναφορικά με τους εργαζόμενους, επισημαίνεται πως θα πρέπει μετά το Brexit να χρησιμοποιούν βίζα η οποία χορηγείται κάτω από αυστηρά κριτήρια ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μετατραπούν σε «εργαζομένους β` κατηγορίας» εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.). Άρα όποιος Κύπριος φοιτητής διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί σπουδή επαγγελματικής κατάρτισης, είναι πλέον δεδομένο ότι θα δυσκολευτεί να προχωρήσει περαιτέρω στην επαγγελματική του καριέρα, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι θα χάσουν κι άλλα προνόμια από το κοινωνικό κράτος όπως είναι επιδόματα ή σχετικές άδειες.

`Αυτό που διαφαίνεται, λοιπόν, από τις εξελίξεις είναι πως οι συνθήκες για τους Κύπριους φοιτητές θα δυσκολέψουν αρκετά μετά από το Brexit. Για να επιληφθούμε το θέματος ως ΠΟΦΕΝ ίσως χρειαστεί να συναντηθούμε για να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς` αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.