ΠΟΓΟ: Αλληλεγγύη στον αγώνα των Τουρκοκύπριων συμπατριωτισσών μας ενάντια στο σεξισμό και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις

Η ΠΟΓΟ με ανακοίνωση της στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των Τουρκοκύπριων γυναικών ενάντια στο σεξισμό και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

«Ο αγώνας για την ισότητα και ισοτιμία των φύλων είναι κοινός» τονίζει η ΠΟΓΟ.

Αναλυτικά: 

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσες μας διαδηλώνουν σήμερα στους δρόμους με σύνθημα «Δεν είμαστε υποχρεωμένες να ανταποκρινόμαστε στο κρεβάτι».

Αφορμή της διαδήλωσης αποτέλεσαν οι σεξιστικές απόψεις σε δημόσια ομιλία του διορισμένου από την Τουρκία, Επικεφαλής του Γραφείου Θρησκευτικών Θεμάτων του ψευδοκράτους, Αχμέτ Ουνσάλ σε πρόσφατη τοποθέτηση του.

Συγκεκριμένα, ο Ουνσάλ δήλωσε ότι «Οι γυναίκες υποχρεούνται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του συζύγου τους στο κρεβάτι», αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο, τις πατριαρχικές αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες είναι υποχείρια των συζύγων τους. Οι αντιλήψεις αυτές στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών και διευρύνουν ακόμη περισσότερο την ανισότητα των φύλων ενώ συχνά αποτελούν την αφετηρία για συμπεριφορές έμφυλης βίας και βιασμών. Περαιτέρω, αποτελούν προέκταση της τουρκικής πολιτικής για πολιτισμική αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων.

Η κινητοποίηση που πραγματοποιείται σήμερα γίνεται μέσα από πρωτοβουλία 45 προοδευτικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και οι αριστερές γυναικείες οργανώσεις με τις οποίες η ΠΟΓΟ διατηρεί διαχρονικές σχέσεις. Ιδιαίτερα συμβολικό είναι το γεγονός ότι η διαδήλωση καταλήγει έξω από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων μας, ενάντια στο σεξισμό, την πατριαρχία και σε όλες εκείνες τις απόψεις που στρέφονται ενάντια στην ισότητα των φύλων είναι κοινός και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε μαζί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy