ΠΟΓΟ: Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό – «Καμία λιγότερη, καμία μόνη!»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 18:30 το απόγευμα, πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΓΟ σε συνεργασία με προοδευτικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις.

Συμβολικά θα αφήσουν κόκκινα φορέματα και κόκκινα γαρύφαλλα τα οποία σηματοδοτούν τις ζωές γυναικών που αφαιρέθηκαν από άντρες και τον αγώνα για απονομή δικαιοσύνης. Το σύνθημα είναι «Καμία λιγότερη, καμία μόνη!» και στόχος είναι να δικαιωθούν τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Μεταξά που βρέθηκαν γυμνά και δεμένα χειροπόδαρα, να μην πέσουν στα μαλακά όσοι ευθύνονται για υπόθεση Μεταξά αλλά και για παρόμοια εγκλήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΓΟ, οι καταγγελίες εξαφάνισης των αλλοδαπών δολοφονημένων γυναικών και κοριτσιών είχαν γίνει ήδη από το 2016 και 2017.

Ο καλά ριζωμένος θεσμικός ρατσισμός και σεξισμός στις τάξεις της αστυνομίας στάθηκε εμπόδιο να αναλάβουν το καθήκον που τους αναλογούσε. Προστίθεται ότι αντί ενδελεχούς διερεύνησης, όσοι κατάγγειλαν τις εξαφανίσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με σχόλια όπως «Δεν προκύπτει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια» με την ανοχή της Νομικής Υπηρεσίας.

Επίσης η ΠΟΓΟ αναφέρεται και στο γεγονός ότι δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στα 15 μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΟΓΟ:

Καμία λιγότερη, καμία μόνη! Συμβολική παρέμβαση στο Προεδρικό Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 18:30 Βρέθηκαν γυμνές και δεμένες χειροπόδαρα. Οι καταγγελίες εξαφάνισης των αλλοδαπών δολοφονημένων γυναικών και κοριτσιών είχαν γίνει ήδη από το 2016 και 2017.

Ο καλά ριζωμένος θεσμικός ρατσισμός και σεξισμός στις τάξεις της αστυνομίας στάθηκε εμπόδιο να αναλάβουν το καθήκον που τους αναλογούσε. Μέχρι και πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, δήλωσαν στον Τύπο πως αν στην περίπτωση της πρώτης καταγγελίας, αυτής που αφορούσε γυναίκα από τη Ρουμανία και την 8χρονη κόρη της, γινόταν σωστή διερεύνηση, ενδεχομένως κάποια άλλα θύματα να γλύτωναν.

Αντί ενδελεχούς διερεύνησης, όσοι κατάγγειλαν τις εξαφανίσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με σχόλια όπως «Δεν προκύπτει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια» ή «η υπόθεση ταξινομήθηκε ως Μ.Α.Φ.Υ. – Μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση)» με την ανοχή της Νομικής Υπηρεσίας. Με αποκορύφωμα το ξέπλυμα του θεσμικού ρατσισμού και του σεξισμού σε μια πρόταση «Έτσι κάμνουν τούτες, φέφκουν τζαι παν στα κατεχόμενα». Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας και του νυν Γενικού Εισαγγελέα, δεν τεκμηριώνεται «εσκεμμένη και επί σκοπού παραμέληση εκτέλεσης καθήκοντος».

Ως εκ τούτου, δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στα 15 μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται στην υπόθεση. Την Τετάρτη, 30/06, στις 18:30, προοδευτικές, αντιρατσιστικές, αντισεξιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις δίνουμε ραντεβού έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου συμβολικά θα αφήσουμε κόκκινα φορέματα και κόκκινα γαρύφαλλα που σηματοδοτούν τις ζωές γυναικών που αφαιρέθηκαν από άντρες και τον αγώνα που δίνουμε για απονομή δικαιοσύνης και απάλειψη της έμφυλης βίας.

Για να δικαιωθούν τα θύματα. Για να δηλώσουμε την οργανωμένη μας διεκδίκηση. Για να μην πέσουν στα μαλακά όσοι ευθύνονται για αυτό και παρόμοια εγκλήματα. Βρέθηκαν γυμνές και δεμένες χειροπόδαρα.

Να μην εφησυχάσουμε.

Διοργανώνει: Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ

Συμμετέχουν: Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ │ΕΔΟΝ │ΕΚΑ│ Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Καθηγητών│ Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών│ ΓΥΚΟ│ΓΟΔΗΚ│ Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση│ Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών │Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό – ΚΙΣΑ│ Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.