ΠΟΓΟ: Παγκύπρια εκστρατεία κατά της έμφυλης βίας – 9+1 αιτήματα

 • Καθημερινή ενημέρωση

  Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε εξάμηνη Παγκύπρια Εκστρατεία ενάντια στην έμφυλη βία με τίτλο «Καμία Μόνη! Καμία Λιγότερη!», αποφάσισε να προχωρήσει η ΠΟΓΟ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Οι γυναίκες στην Κύπρο είναι καθημερινά θύματα κάθε μορφής έμφυλης βίας: λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής ακόμη και γυναικοκτονιών. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Για τη χρονιά που πέρασε πέραν των 2500 γυναικών έχουν προβεί σε καταγγελία για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, το 2021 παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών κατά 30% σε σύγκριση με το 2020. Καθημερινά βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας καταγγελίες και εξομολογήσεις θυμάτων.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, το οποίο δεν είναι ορατό καθώς τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν αρκούν ούτε οι εκστρατείες που καλούν τα θύματα να μιλήσουν, ούτε η ψήφιση νομοθεσιών που παραμένουν στα συρτάρια. Μας ενοχλεί η στάση που τηρεί η Δικαστική Εξουσία και η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων. Μας θυμώνει η αδιαφορία της Αστυνομίας όπως καταγράφεται μέσα από την εμπειρία πολλών θυμάτων που προβαίνουν σε καταγγελίες.  Μας εξοργίζει η πολιτική της Κυβέρνησης που έχει αποδυναμώσει, σχεδόν διαλύσει, τις κρατικές δομές αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, με τα θύματα να παραμένουν συχνά απροστάτευτα.

Στεκόμαστε ενάντια στο σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα τα οποία θέλουν την γυναίκα υποδεέστερη του άντρα και την καθιστούν αδύναμη και ευάλωτη στη βία. Στεκόμαστε ξανά ενάντια σε όλες εκείνες τις πολιτικές και αποφάσεις που δίνουν προβάδισμα στους θύτες έναντι στα θύματα.

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, αποφασίσαμε τη διενέργεια εξάμηνης Παγκύπριας Εκστρατείας ενάντια στην έμφυλη βία με τίτλο «Καμία Μόνη! Καμία Λιγότερη!» η οποία ξεκινά από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν, σε όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, στις πόλεις και την ύπαιθρο, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα με στόχο να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες και την κοινωνία ενάντια στην έμφυλη βία και να απαιτήσουμε από το κράτος άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση της.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε:

 1. Άρση των εξαιρέσεων και επιφυλάξεων που τέθηκαν κατά την εισαγωγή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  στον εθνικό νόμο και άμεση λήψη μέτρων για την εφαρμογή της
 2. Αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με την έμφυλη βία
 3. Δημιουργία κρατικών δομών προστασίας των θυμάτων βίας και οικονομική στήριξη των φορέων που λειτουργούν καταφύγια και δομές στήριξης.
 4. Δημιουργία δομών ενδιάμεσης στήριξης των θυμάτων.
 5. Εκπαίδευση όλων των κρατικών λειτουργών που ασχολούνται με τα θέματα έμφυλης βίας και εξεύρεση τρόπων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στα περιστατικά
 6. Εφαρμογή της νομοθεσίας ενάντια στην έμφυλη βία και τον σεξισμό
 7. Διασφάλιση του δικαιώματος απρόσκοπτης παροχής Νομικής Αρωγής στις περιπτώσεις έμφυλης βίας
 8. Εφαρμογή της νομοθεσίας για καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών με στόχο τη σεξουαλική και εργασιακή τους εκμετάλλευση καθώς και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων
 9. Αναγνώριση της δολοφονίας γυναίκας στη βάση του φύλου ως γυναικοκτονία.
 10. Καλλιέργεια συνείδησης έμφυλης ισότητας σε όλους τους τομείς της ζωής και ιδιαίτερα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη. Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ συστρατευόμαστε δίπλα στα θύματα και καλούμε όλες και όλους σε αυτό μας τον αγώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.