ΠΟΓΟ: Τι αναφέρει για το Σχέδιο Δράσης για συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού

«Η συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε ένα Σχέδιο Δράσης «σχετικά με τρόπους διασφάλισης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής» των γυναικών στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού» αποτιμάται θετικά», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΟ.

Αναλυτικά:

«Αυτή η καθυστερημένη εξέλιξη αποτελεί απότοκο της επιμονής της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι κυπριακής ιδιοκτησίας πρωτοβουλία.

Ως ΠΟΓΟ εκτιμούμε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Κύπρια γυναίκα, ως ισότιμο και ισάξιο μέρος της κοινωνίας, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Η συμμετοχή των γυναικών σε όλο το φάσμα  των διεργασιών που αφορούν το Κυπριακό και η προάσπιση της έμφυλης ισότητας μέσα από τη λύση, αποτελούν πάγια αιτήματα του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ.

Παρά τη διαχρονική λειψή απουσία της γυναίκας από τα όργανα και τους χώρους λήψης αποφάσεων αναφορικά με το Κυπριακό, ως ΠΟΓΟ αναλάβαμε πρωτοβουλίες επιχειρώντας να ακουστούν οι απόψεις μας, να συνδράμουμε στην επίτευξη της συμφωνημένης λύσης και να διασφαλίσουμε ότι μέσα από αυτήν θα προάγεται η έμφυλη ισότητα.

Σε συνεργασία με την εδώ αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών και τουρκοκυπριακές οργανώσεις διοργανώσαμε κοινές συζητήσεις και εκδηλώσεις, δίνοντας στις γυναίκες της Κύπρου φωνή και βήμα.

Αναμένοντας τη δημόσια παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης και την ενημέρωση των γυναικείων οργανώσεων από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή αναφορικά με το περιεχόμενο και το πλάνο εφαρμογής του, θέλουμε να επισημάνουμε ότι για να είναι καθοριστική στο μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή μας θα πρέπει το Κυπριακό να μπει ξανά σε πορεία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με προοπτική επίλυσης.

Υπογραμμίζοντας το ρόλο των γυναικείων οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών ευρύτερα, θεωρούμε ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από τους δύο ηγέτες για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις που να έχουν νόημα,  εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, έχει οδηγήσει το Κυπριακό σε μια επικίνδυνη στασιμότητα.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από εξαγγελίες που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, όπως ούτε και πίσω από μεγαλεπήβολα ΜΟΕ που όπως αποδεικνύει και η εμπειρία του παρελθόντος υποκαθιστούν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και σε τελευταία ανάλυση καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Για να έχουν αποτέλεσμα συγκεκριμένο και θετική προοπτική όσα απευθύνουν στην κοινωνία, πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν τους επικίνδυνους πειραματισμούς της πενταετίας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να αφαιρούν αχρείαστα άλλοθι από την τουρκική πλευρά και να δημιουργούν προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για συνολική λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy