Ποια επέτειο γιορτάζουμε στις 9 Μαΐου;


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Γιάννη Κακαρή

Ακόμα μία 9η Μαΐου. Μια ημέρα κατά την οποία γιορτάζει όλη η Ευρώπη. Όχι όμως για τους ίδιους λόγους.

Η 9η του Μάη είναι μια παγκόσμια ημέρα, είναι η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, η επέτειος της συντριβής του φασισμού.

Εβδομήντα επτά χρόνια πριν, σήμανε το τέλος του μεγαλύτερου και πλέον πολύνεκρου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Υπήρξε το επιστέγασμα μιας σειράς νικηφόρων μαχών του Κόκκινου Στρατού: Στάλινγκραντ, Κουρσκ, Λένινγκραντ, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά στο Ανατολικό Μέτωπο αιχμαλωτίστηκαν ή καταστράφηκαν 607 γερμανικές μεραρχίες, δηλαδή αριθμός τριπλάσιος και τετραπλάσιος από τις απώλειες των Ναζί σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα μαζί.

Ο μεγαλύτερος Αμερικανός συγγραφέας του 20ού αιώνα απέδωσε με σαφήνεια τη σημαντικότητα της ημέρας αυτής και την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει».

Ωστόσο, αυτή η μέρα «καθόταν στο λαιμό» των δυτικών. Έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποσιωπηθεί η εποποιία του σοβιετικού λαού και του πρώτου εργατικού κράτους.

Έτσι εφηύραν την ημέρα της Ευρώπης. Μια μέρα την οποία κανείς δεν γιόρταζε πριν 20 χρόνια γιατί απλά δεν υπήρχε τέτοια γιορτή. Στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία, το 1992 η ΕΕ «εφηύρε» τη λεγόμενη «Ημέρα της Ευρώπης», βασιζόμενη στο γεγονός ότι την 9η του Μάη 1950 ο τότε ΥΠΕΞ της Γαλλίας πραγματοποίησε τη διακήρυξη για την «ευρωπαϊκή ομοσπονδία».

Το ότι πέρασαν πάνω από 40 χρόνια για να ανασυρθεί ένα τέτοιο γεγονός αποδεικνύει τη σκοπιμότητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 1990-91 επέλεξε να αποσιωπήσει αυτή την ημέρα, ονομάζοντάς την ημέρα της Ευρώπης.

Σήμερα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να αμαυρωθεί αυτή η μέρα, με τους κάθε λογής υπερασπιστές του συστήματος να συνδέουν τόσο αισχρά και τόσο ανιστόρητα την Αντιφασιστική Νίκη των λαών με την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει τίποτα κοινό ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη σημερινή Ρωσία, ωστόσο ο Πούτιν τούς έδωσε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να επιτεθούν για ακόμη μια φορά κατά της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλισμού.

Τόσο άθλιοι, ανιστόρητοι και συνάμα παραχαράκτες της Ιστορίας είναι, που φέτος οι Αρχές του Βερολίνου απαγόρευσαν «την επίδειξη της σημαίας της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών», ενώ ακόμα και σε βετεράνους Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τους απαγορεύει να έχουν σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης!

Σε ό,τι αφορά εμάς… δεν θα σταματήσουμε να γιορτάζουμε αυτή την ημέρα και να αποτελούμε το «αγκάθι» στο λαιμό της αστικής εξουσίας και των επιτελείων της.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.