Ποια φοβούνται οι Google και σία;

Τα βάζει με τους ισχυρούς και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κερδίσει τον σεβασμό των Ευρωπαίων

Είναι μαχητική και αποτελεσματική. Τα βάζει με τους ισχυρούς και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κερδίσει τον σεβασμό των Ευρωπαίων, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η μόνη επίτροπος που παίρνει πάνω από τη βάση. Για την ακρίβεια, περισσότερο από το 50% των -ερωτηθέντων- Ευρωπαίων θεωρούν ότι κάνει καλά τη δουλειά της. Ο λόγος για την επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού στην ομάδα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Για τη γυναίκα που, πάλι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είχε τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, εάν υπήρχε καθολική ψηφοφορία γι’ αυτό το πόστο.

Η αλήθεια είναι ότι και με τον υφιστάμενο τρόπο διορισμού – εκλογής του προέδρου της Κομισιόν η Βεστάγκερ έχει κάποιες πιθανότητες. Αν και θεωρείται βέβαιο ότι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα αναδειχθεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο επικεφαλής υποψήφιός του, ο δεξιός Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, θα δυσκολευτεί να κερδίσει τη στήριξη των άλλων μεγάλων -λέμε τώρα- πολιτικών ομάδων. Οπότε δεν αποκλείεται να αναζητηθεί μια “τρίτη” λύση, ένα πρόσωπο που θα μπορεί να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα το διορίσουν, και την πλειοψηφία του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα κληθεί να το ψηφίσει. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι η Βεστάγκερ, όπως θα μπορούσε να είναι και ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit.

Η μαντάμ “ρύθμιση”
Γιατί παίρνει τόσο καλό βαθμό μια επίτροπος και δη στο σκληρό χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού; Επειδή στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης και της σχεδόν απόλυτης εξουσίας των ψηφιακών γιγάντων είναι η μόνη που φαίνεται να σώζει τη χαμένη τιμή της Ευρώπης. Η μόνη που προσπαθεί να ρυθμίσει το φαρ ουέστ του Ίντερνετ, σε ό,τι αφορά τη -μη- φορολόγηση και την παντοκρατορία των μονοπωλίων.

Η Βεστάγκερ τα έχει βάλει με τους Google, Amazon και σία κι έχει ώς ένα βαθμό καταφέρει όχι να πληρώνουν φόρους, αλλά τουλάχιστον να πληρώνουν πρόστιμα επειδή δεν πληρώνουν φόρους. 13 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν το πρόστιμο που επέβαλε στην Apple, 6 δισεκατομμύρια κλήθηκε να πληρώσει η Google, ενώ το FaceBook τη γλίτωσε φτηνά, με ένα πρόστιμο 100 εκατομμυρίων. Η καμπάνα για την Amazon δεν χτύπησε ακόμη, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Γι’ αυτό και η Βεστάγκερ θεωρείται αυτή τη στιγμή η μαντάμ “ρύθμιση” της ψηφιακής αγοράς. Δεν είναι ότι τους έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, πάλι ψίχουλα πληρώνουν οι γίγαντες του Ίντερνετ σε σχέση με τα κέρδη τους, αλλά είναι η μόνη που τους έχει βγάλει από τη νιρβάνα τους. Μάλλον είναι τίτλος τιμής για τη Βεστάγκερ το παρατσούκλι “tax lady” που της έχει βγάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βεστάγκερ μεγάλωσε σε πρεσβυτέριο σε ένα χωριό της Δανίας, κόρη ενός πάστορα και μιας παστόρισσας. Εντάχθηκε από μικρή στο κόμμα Det Radikale Venstre (ελληνιστί, “η ριζοσπαστική Αριστερά”, αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με αυτό που εμείς λέμε Αριστερά) που είχε συνιδρύσει ο προπάππος της, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ενώ το 2007 αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματός της και διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών.

Πάντως, στη Δανία είναι πιο γνωστή για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που έκανε στο κοινωνικό κράτος παρά για τις μάχες που δίνει τώρα ενάντια στους Google και σία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy