Ποιες ηλικιακές ομάδες πήραν σειρά – Δείτε αναλυτικά

Ανοίγει η Πύλη για άτομα ηλικίας 43 και 44 ετών

epa08906843 A man waits to receive a dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at Zabeel Health Center in Dubai, United Arab Emirates, 27 December 2020. The Gulf emirate of Dubai has started to give the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine to people on 23 December 2020. EPA/ALI HAIDER

Το 6,8% των πολιτών στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα ηλικίας 43 και 44 ετών να διευθετήσουν ραντεβού τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 23 Απριλίου έγιναν συνολικά 236.265 εμβολιασμοί (26,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους), εκ των οποίων οι 176.082 (20%) αφορούσαν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 60.183 (6,8%) αφορούσαν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σήμερα Δευτέρα 26 Απριλίου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοιχτή η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 43 και 44 ετών μόνο, για τη διευθέτηση ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες. Την ερχόμενη εβδομάδα η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει επίσης για άλλες ηλικιακές ομάδες και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Την ίδια ώρα, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί των ατόμων που εμπίπτουν σε ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως αυτές εγκρίνονται από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους Προσωπικούς Ιατρούς που το επιθυμούν, ώστε να τους παραχωρηθούν εμβόλια της AstraZeneca για τον εμβολιασμό των δικαιούχων τους ηλικίας 30 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Εμβολιασμού, νοουμένου ότι προσκομίζεται το απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο (έντυπο, γραπτό μήνυμα, Κάρτα Εμβολιασμού) για σκοπούς ελέγχου.

Επιπρόσθετα, για όσα άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος, ενώ εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Έλενα Παναγιωτοπούλου: Στόχος μέχρι το τέλος Ιουνίου να καλυφθεί το 60% του πληθυσμού

Υπάρχει μεγάλο απόθεμα σε εμβόλια για τους πολίτες και θα πρέπει να επιδειχθεί το ενδιαφέρον για να λάβουν το εμβόλιο όσων η ηλικία μπαίνει σε πρόγραμμα, σημείωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται αυξημένες ποσότητες του AstraZeneca, ενώ τις τελευταίες μέρες μπήκε στο πρόγραμμα και εκείνο της Johnson&Johnson.

Σε ότι αφορά την κάλυψη του πληθυσμού με εμβόλια, είπε ότι γίνονται σχεδιασμοί για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου να καλυφθεί το 60% του πληθυσμού.

Η επίτευξη του στόχου αυτού έχει να κάνει με την προθυμία του κόσμου να λάβει το εμβόλιο και όχι με τις ποσότητες που υπάρχουν, πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ότι η Πύλη θα ανοίξει ξανά για ηλικίες των οποίων η σειρά έχει περάσει, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίγει η πύλη για της χαμηλότερες ηλικίες όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Η κα Παναγιωτοπούλου διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των εμβολίων που χρησιμοποιούνται, υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια κατά ασθενειών έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους.

Σημείωσε ότι οι αρνητές του εμβολιασμού θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ύπαρξη της ασθένειας και τους κινδύνους που επιφέρει, την ώρα που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία γι’ αυτήν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.