
Ο Τζο Μπάιντεν με tweet του ζητεί τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες το ίδιο. Ζητά κι αυτός από όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες να φορολογήσουν τα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Ε ρε με τους κομμουνιστές που μπλέξαμε…
Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: είτε Γκουτέρες και Μπάιντεν θα παραλάβουν κάρτα μέλους του ΑΚΕΛ, είτε ενεργούν ως λογικά όντα που το iq τους σίγουρα είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Για να μην είμαι άδικος, όχι μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση που δεν βλέπει ή δεν θέλει να δει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που θησαυρίζουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο εις βάρος του κόσμου.
Με πρόταση νόμου στη Βουλή το ΑΚΕΛ την περασμένη εβδομάδα έφερε προ των ευθυνών του τον Υπουργό Οικονομικών για να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών. Ο τελευταίος από την άλλη διερωτήθηκε αν όντως υπάρχουν υπερκέρδη από αυτές τις εταιρείες, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπολογιστούν τα λειτουργικά έξοδα αυτών των εταιρειών.
Μια εταιρεία που παράγει ηλεκτρισμό, δεδομένου ότι το κόστος του ηλεκτρισμού έχει φτάσει στα ύψη για τον τελικό καταναλωτή, αλλά για την ίδια την εταιρεία δεν έχει αλλάξει ο τρόπος παραγωγής της αλλά το ποσοστό κέρδους της, τι είναι; Είναι το πρώτο μάθημα στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας της Α’ Λυκείου. Ότι μια εταιρεία θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της και να ελαχιστοποιήσει τα κόστη της.
Η κυβέρνηση φάνηκε στη Βουλή ότι αναζητεί άλλοθι και κωλυσιεργεί για να μην κάνει τίποτα. Ένα τρελό παρεάκι στη Βουλή: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μαζί με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και βουλευτές της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τον συναγερμικό Ν. Χριστοδουλίδη (για να φύγει… ο ΔΗΣΥ από την εξουσία) δεν θέλουν να προχωρήσει το θέμα φέρνοντας μπροστά προφάσεις για τους λόγους που δεν μπορούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στηρίζονται οι ευάλωτες ομάδες με χορηγίες για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή στο λογαριασμό του ρεύματος υπάρχει το καπέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρύπους, το πληρώνουν οι καταναλωτές και από αυτό το ποσό η κυβέρνηση επιστρέφει μέρος του στους καταναλωτές για να διαφημίσει ότι κάνει κοινωνική πολιτική. Ο κυπριακός λαός σε αυτή την περίπτωση θα έλεγε ότι «με την μίλλαν του τηανίζουν το βλατζιή του», αλλά άλλο αυτό.
Παρακολουθούσα ένα βίντεο που ένας φοιτητής ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών γιατί δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας και ότι η κοινωνία μετά βίας τα βγάζει πέρα οικονομικά, με τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη να του απαντά «είπες καλά το ποίημά σου». Είναι αυτός ο σεβασμός προς την κοινωνία που έχουν, είναι αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν αυτή την κυβέρνηση, είτε με τον έναν υποψήφιό τους, τον «ξυπόλυτο», είτε με τον άλλον, τον «πυροτεχνουργό» της Αμμοχώστου.
Σίγουρα η κοινωνία και ο τόπος αξίζει κάτι καλύτερο από ειρωνείες «ποιημάτων» και πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα ο τόπος ουσιαστικά και όχι να αλλάξει τη βιτρίνα με Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδη. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που ο στόχος της να είναι απλός: μια αξιοπρεπής διαβίωση, γυρίζοντας σελίδα Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Παναγιώτης Πενταλιώτης
