Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας

Ποιήματα Ειρήνης από τη Νεκρή Ζώνη

B Book Fest

 

Στη μνήμη του Φικρέτ Ντεμιράγ, της Νίκης Μαραγκού και του Μιχάλη Κυρλιτσιά

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα γεγονότα του 1963 και του 1974, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός Κυπρίων (Ελληνόφωνων και Τουρκόφωνων) να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και το νησί να διαιρεθεί στα δυο, οι δύο κοινότητες δεν έχουν πλέον καμία επικοινωνία. Ωστόσο, λαμβάνει χώρα μια σειρά διαδικασιών επαναπροσέγγισης και προσπαθειών για οικοδόμηση της ειρήνης, στην οποία συμμετέχουν και λογοτέχνες του νησιού, οι οποίοι πραγματοποιούν τις πρώτες μεταξύ τους συναντήσεις τη δεκαετία του 90’.

Όπως συμβαίνει συχνά σε συγκρουσιακές και μετασυγκρουσιακές κοινωνίες, η λογοτεχνία αποτελεί μέσο επίλυσης των συγκρούσεων. Η λογοτεχνία προσπαθεί να κατανοήσει το παρελθόν και να οραματιστεί εκ νέου το παρόν και το μέλλον, διερευνώντας έννοιες όπως η αλήθεια και η συμφιλίωση, η μετα- τραυματική μνήμη, το ιστορικό ξεκαθάρισμα, θεραπευτική αφήγηση, μεταβατική δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, η ειρήνη αποτελεί μια θεματική για την ποίηση και η ποίηση ένα μέσο για την ειρήνη. Η ποίηση της ειρήνης είναι μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το έργο αυτό, με τη συμμετοχή σαράντα Κυπρίων ποιητών, αποσκοπεί στο να γίνει ένα ακόμα μέσο για την οικοδόμηση ειρήνης στο νησί μας. Σε αυτή την ανθολογία, η οποία θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την (εν ζωή) «σύγχρονη ποιητική γεωγραφία» της Κύπρου, ο αναγνώστης θα βρει ποιήματα με θέμα την ΕΙΡΗΝΗ, τα οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι «ψίθυροι από τη νεκρή ζώνη».

Μαρία Σιακαλλή και Ταμέρ Οντζούλ
 
  • Nicosia Book Fest
  • Λογοτεχνική Σκηνή, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 17:10
  • Το Ανθολόγιο της Ειρήνης. Οι επιμελητές της έκδοσης Μαρία Σιακαλλη και Ταμέρ Οντζούλ παρουσιάζουν τη νέα έκδοση της Ένωσης Καλλιτεχνών και Συγγραφέων Κύπρου. Συντονίζει η Μαρία Μονογιού.

177447422 2887579888226490 3054592335804390566 N

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.