Ποινή φυλάκισης έξι ετών στη Σοφία Σαπέγκα, σύντροφο του Λευκορώσου ακτιβιστή Προτάσεβιτς

Δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε την Παρασκευή σε έξι χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση κοινωνικού μίσους τη Σοφία Σαπέγκα, τη σύντροφο του ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη αφού η πτήση του αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία πέρσι, ανέφερε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vyasna.

Η 24χρονη Ρωσίδα υπήκοος πετούσε μαζί με τον Προτάσεβιτς, έναν αντιφρονούντα μπλόγκερ που επέκρινε τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους τον Μάιο του 2021, όταν οι αρχές της Λευκορωσίας έδωσαν εντολή στο αεροπλάνο να προσγειωθεί μετά από ανώνυμη πληροφορία ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο. Η απειλή για βόμβα αποδείχθηκε ψευδής και ο Προτάσεβιτς και η Σαπέγκα συνελήφθησαν αμέσως.

Ο Προτάσεβιτς δεν έχει ακόμη δικαστεί και το καθεστώς της έρευνας εναντίον του είναι ασαφές.

Ο μπλόγκερ, ο οποίος είχε διαφύγει από τη Λευκορωσία το 2019, είχε εργαστεί ως συντάκτης στο κανάλι Nexta Live με έδρα την Πολωνία στην εφαρμογή Telegram. Το κανάλι, το οποίο είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και τον συντονισμό τεράστιων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης το 2020.

Η εκτροπή μιας εμπορικής πτήσης για τη σύλληψη του ζευγαριού, προκάλεσε διεθνή οργή και ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.