Ποινική δίωξη κατά στρατιωτικού ιατρού για φοροδιαφυγή

Ποινική δίωξη κατά ενός στρατιωτικού ιατρού αποφάσισε ο Έφορος Φορολογίας, ενώ εκκρεμεί η εξέταση και άλλων περιπτώσεων.

Την ίδια ώρα, γιατροί δεν δηλώνονταν ως αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να εισπράττουν «σημαντικά χρηματικά ποσά».

Όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από έλεγχο της Υπηρεσίας σχετικά με την ένταξη στρατιωτικών ιατρών στο ΓεΣΥ, χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας του Υπουργού Άμυνας (Ειδική Έκθεση ΥΠΑΜ 01/2020 «Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη ΕΦ και Ιδιωτική Απασχόληση Στρατιωτικών Ιατρών» που δημοσιεύτηκε στις 26.11.2020) ο Έφορος Φορολογίας αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον ενός ιατρού, ενώ για τους υπόλοιπους η σχετική αλληλογραφία στάλθηκε για έλεγχο στα Επαρχιακά Γραφεία Φορολογίας. Επιπρόσθετα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαπίστωσαν ότι στο σύνολό τους οι ιατροί δεν ήταν εγγεγραμμένοι ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, παρόλο που εισέπρατταν, επιπλέον των μηνιαίων απολαβών τους, «σημαντικά χρηματικά ποσά» από το ΓεΣΥ, αναφέρεται. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση στρατιωτικού ιατρού «ο οποίος σε διάστημα μόλις πέντε μηνών από την ημερομηνία εγγραφής του στο ΓεΣΥ εισέπραξε συνολικά €226.016».

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι εν λόγω ιατροί κλήθηκαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης για εγγραφή τους προκειμένου να καταβάλλουν τις νενομισμένες εισφορές. Η έκθεση παρατηρεί επίσης ότι το θέμα ακάλυπτης επιταγής ύψους €128.145, ημερ. 22.12.1999, που εκδόθηκε από συγκεκριμένη εταιρεία ως εγγύηση συμμετοχής σε διαγωνισμό για ανέγερση στρατοπέδου, «παραμένει μέχρι και σήμερα στάσιμο». Ολοκληρώθηκε το ανακριτικό έργο της υπόθεσης σχετικά με τα ιατρικά έξοδα (€101.375) στρατιωτικού Ακόλουθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) κατά την υπηρεσία του σε συγκεκριμένη Πρεσβεία, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάνθηκε ότι δεν εντοπίστηκε μαρτυρία που να καταδεικνύει τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος εναντίον του.

Ωστόσο φάνηκε ότι υπήρχαν σημαντικά κενά/αδυναμίες ή/και δεν εφαρμόζονταν οποιεσδήποτε διαδικασίες ελέγχου από μέρους των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων του κράτους ως προς τον τρόπο οικονομικής κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αιτημάτων των μελών των Διπλωματικών Αποστολών της ΚΔ στο εξωτερικό, προστίθεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.