Ποινική έρευνα εναντίον του Χάρη Γεωργιάδη εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας, για τον Συνεργατισμό

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής έρευνας εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σε σχέση με τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν για τον Συνεργατισμό, εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Τη διεξαγωγή της έρευνας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συνήλθε μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ για να εξετάσεις τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν για τον Συνεργατισμό.

Ο Κ. Κληρίδης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της έρευνας μετά από αίτημα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδης, ο οποίος σε επιστολή του την οποία απέστειλε χθες στη Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα εντόπισε οκτώ περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας καθώς και διάφορων εγκυκλίων.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας «θα εξεταστεί επισταμένα η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Κ. Κληρίδης εξαπέλυσε βαρύτατες καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αλλά και ευρύτερα του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως κατήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών όφειλε να είχε ζητήσει την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, πριν προχωρήσει στον διορισμό του νομικού οίκου ο οποίος εκπροσώπησε το κράτος στη διαδικασία με τον διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής. Μάλιστα ανέφερε ότι εάν ζητείτο η έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, δεν θα εγκρινόταν η ανάθεση υπηρεσιών στον νομικό οίκο Freshfields, αφού ήταν οι δικηγόροι του Βγενόπουλου στη νομική διαμάχη εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ο Κ. Κληρίδης κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν απέστειλε -ούτε εκ των προτέρων ούτε εκ των υστέρων- στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, τη συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής και της Ελληνικής, καθώς και τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας και της Ελληνικής για την παραχώρηση εγγυήσεις ύψους 2,6 δις. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης απάντησε ότι κατά την άποψη του δεν προκύπτει θέμα παραβίασης της νομοθεσίας από τις ενέργειες της Κυβέρνησης. Ανέφερε επίσης ότι ο οίκος Freshfields πληρώθηκε από τη Συνεργατική.

Σχολιάζοντας τη θέση του Υπουργού ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε ότι η επιλογή του οίκου Freshfields έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και όχι από τη Συνεργατική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινική έρευνα κατά Χάρη Γεωργιάδη – 8 σημεία που καίνε τον Υπουργό Οικονομικών

Επεσήμανε επίσης ότι η συμφωνία με τους Freshfields υπογράφτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, και όχι από τη Συνεργατική. Ακόμη, επεσήμανε ότι η απόφαση για την πληρωμή του οίκου λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και όχι από τη Συνεργατική.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι η Συνεργατική είχε προσλάβει άλλο νομικό οίκο (Shearman) για την ίδια δουλειά για την οποίο προσλήφθηκε ο Freshfields από το Υπουργικό Συμβούλιο

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε χθες επιστολή προς τη Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα, με εισήγηση για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας εναντίον του Υπουργού Οικονομικών.

Ο οίκος Freshfields διορίστηκε για να ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για τη Συνεργατική, έναντι αμοιβής ύψους 900 χιλ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.