Ποινική έρευνα κατά Χάρη Γεωργιάδη

Εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα

Ποινική έρευνα κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, εισηγείται ο Γενικός Εκλεκτής σε επιστολή του προς τη Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα, με αφορμή το διορισμό των δικηγόρων του Βγενόπουλου ως συμβούλων της κυβέρνησης στη διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής, με κόστος πέραν των 900 χιλ. ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πραγματοποίησε έρευνα μετά από καταγγελία της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σε σχέση με τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για την απευθείας ανάθεση (χωρίς προσφορές), της πιο πάνω σύμβασης στον νομικό οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer. Μάλιστα στην καταγγελία της η Ε. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αποκλείσει τον υπό αναφορά οίκο από την ανάληψη εργασιών του δημοσίου, αφού ήταν οι δικηγόροι του Βγενόπουλου στη νομική διαμάχη εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής, αφού εξέτασε την υπόθεση, εντόπισε τουλάχιστον επτά σημεία τα οποία ενδεχομένως να επισύρουν αστικές αλλά και ποινικές ευθύνες, κατά του Υπουργού Οικονομικών. Τα επτά σημεία είναι τα εξής:

Πρώτον: Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε «παραπλανητικές πληροφορίες» προς τον Γενικό Εισαγγελέα ότι προτίθετο να προχωρήσει στη μίσθωση νομικών υπηρεσιών για «εξειδικευμένα θέματα στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα», χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στη Συνεργατική, ενώ τελικά προχώρησε στο διορισμό οίκου «για την ετοιμασία πλάνου δράσεων και την εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων/εισηγήσεων» για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού.

Δεύτερον: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μετά από πρόταση του Χ. Γεωργιάδη τη μίσθωση νομικών υπηρεσιών από ιδιωτικό οίκο, χωρίς έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προνοεί η νομοθεσία.

Τρίτον: Το Υπουργείο Οικονομικών στην πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι θα διοριζόταν σύμβουλος ο οποίος συνεργαζόταν ήδη με τη Συνεργατική, αλλά τελικά διόρισε τον οίκο Freshfields.

Τέταρτον: Ο διορισμός του Freshfields έγινε χωρίς προσφορές και κατά παράβαση της οδηγίας του Γενικού Εισαγγελέα για απόκλιση τού υπό αναφορά οίκου από τις συμβάσεις του δημοσίου, επειδή ήταν οι δικηγόροι του Βγενόπουλου.

Πέμπτον: Δεν ζητήθηκε η άποψη της Γενικής Λογίστριας, όπως προνοεί η νομοθεσία.

Έκτον: Η σύμβαση ανατέθηκε χωρίς την εκ των προτέρων διασφάλιση του αναγκαίου κονδυλίου, όπως προνοεί η νομοθεσία (ζητήθηκε εκ των υστέρων αποδέσμευση κονδυλίου από τη Βουλή. αλλά απορρίφθηκε και το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να το πληρώσει η Συνεργατική).

Έβδομον: Το Υπουργείο Οικονομικών παραπλάνησε και τη Βουλή, αφού το αίτημα το οποίο έστειλε για αποδέσμευση αφορούσε ποσό ύψους 393 χιλ. ευρώ, ενώ η πραγματική δαπάνη ήταν πέραν των 900 χιλ. ευρώ.

Όγδοον: Το Υπουργείο Οικονομικών διόρισε τον οίκο Freshfields ως σύμβουλό του και για το Σχέδιο Εστία, χωρίς και πάλι να ζητήσει έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προνοεί η νομοθεσία.

Στη Βουλή με αίτημα του ΑΚΕΛ

Ενόψει των πιο πάνω ο Γενικός Ελεγκτής ετοίμασε έκθεση την οποία απέστειλε χθες στη Βουλή και στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, με εισήγηση να γνωματεύσει «κατά πόσον εγείρεται ανάγκη διερεύνησης του ενδεχόμενου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος ή αναζήτησης αστικής ή άλλης ευθύνης από τον Υπουργό Οικονομικών ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο». Εν τω μεταξύ η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν οι Οδ. Μιχαηλίδης, Κ. Κληρίδης και Χ. Γεωργιάδης. Η συνεδρία προγραμματίστηκε εδώ και μέρες μετά από αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ (Στέφανου Στεφάνου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Σκεύης Κούτρα Κουκουμά).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy