Κάποια από τα λάθη και τις παραλείψεις στη διερεύνηση την υπόθεσης του θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου το 2005 φαίνεται ότι ήταν ηθελημένα, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο ποινικός ανακριτής της υπόθεσης Σάββας Μάτσας, αφού όπως είπε, δεν μπορούν να αποδοθούν σε απειρία ή σε ανεπάρκεια.
Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση, ο κ. Μάτσας επεσήμανε ότι η εισήγηση τους είναι ποινική δίωξη εναντίον τριών αστυνομικών και του ιατροδικαστή της υπόθεσης.
Το πιο πιθανόν, ανέφερε, είναι ότι το παιδί βασανίστηκε και σκοτώθηκε αλλού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρός.
Ο κ. Μάτσας επεσήμανε ότι ασφαλώς και μπορεί να ληφθεί εκ νέου, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, γενετικό υλικό από κάποιους που βρίσκονταν τότε με τον εθνοφρουρό στο ίδιο στρατόπεδο έτσι ώστε να συγκριθεί με το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στα ρούχα του.
Ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να φτάσουμε στους ενόχους, όμως επεσήμανε ότι λόγω της παρόδου πολλών χρόνων και λόγω των δεκάδων παραλείψεων, αυτό καθίσταται όλο και πιο δύσκολο.
«Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας ενήργησαν με τρόπο λανθασμένο και επιπόλαιο»
Εξάλλου, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν πιστεύει πως τα ευρήματα του πορίσματος θα βοηθήσουν, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο κ. Μάτσας είπε πως «εάν γίνει η σωστή διερεύνηση -έστω και τώρα- και γίνουν ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω δημοσίως, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούν ενώπιον Δικαιοσύνης».
Σημείωσε πως είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και των Αστυνομικών Αρχών κατά πόσο θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Χαρακτήρισε δύσκολη την υπόθεση, λόγω των πολλών διαδικασιών, που προηγήθηκαν, όπως οι αστυνομικές ανακρίσεις, η στρατιωτική ανάκριση, οι δύο θανατικές ανακρίσεις, η μια ποινική ανάκριση, η εκταφή, καθώς και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, για να σημειώσει πως αυτό δεν το λένε μόνο αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα στη βάση του συνόλου των γεγονότων, αλλά και οι ιατροδικαστές, οι παθολογοανατόμοι, οι ανθρωπολόγοι, οι πραγματογνώμονες, τους οποίους χρησιμοποίησε η οικογένεια στην πορεία όλων αυτών των ετών, ώστε να δώσουν την άποψη τους τόσο πριν, όσο και μετά την εκταφή του άτυχου Θανάση.
Σε σχέση με τους ένοχους, ο κ. Μάτσας είπε ότι έγιναν «πάρα πολλά λάθη και παραλείψεις» από την πρώτη κιόλας ιατροδικαστική έκθεση, με αποτέλεσμα να χαθεί μαρτυρικό υλικό και να μην γίνει σωστή ιατροδικαστική έρευνα.
Έκανε λόγο για «παραπλάνηση μεγάλου βαθμού» της Αστυνομίας, αλλά και για τις έρευνες που ακολούθησαν.
Εξάλλου, σημείωσε πως τα ευρήματα του πορίσματος διαπιστώνουν λάθος χειρισμούς από την Αστυνομία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Αστυνομία παρασύρθηκε, λόγω της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης», για να συμπληρώσει πως οι αξιωματικοί της αστυνομίας «ενήργησαν με τρόπο λανθασμένο και επιπόλαιο και ανέθεσαν από την πρώτη ημέρα την υπόθεση σε ένα άπειρο αστυνομικό του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας».
Εξήγησε πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν «άπειρος», για εξέταση τέτοιων σοβαρών υποθέσεων, η οποία τότε καταχωρήθηκε ως μικροπαράβαση, σύμφωνα με τον Σάββα Μάτσα.
«Έγιναν πάρα πολλές παραλήψεις στην πορεία διερεύνησης από την αστυνομία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην γίνει σωστή και αποτελεσματική έρευνα. Όπως εξάλλου καταδικάστηκε η κυπριακή αστυνομία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο κατέφυγε η οικογένεια», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν το πόρισμα καθοδηγεί την αστυνομία πώς να δράσει από δω και πέρα, ο κ. Μάτσας απάντησε: «Λέμε κάποιες απόψεις».
Κληθείς να αναφέρει πόσος χρόνος χρειάζεται, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση από τη Νομική Υπηρεσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν οριστούν δύο ικανοί λειτουργοί του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και αφιερωθούν σε αυτή την υπόθεση, μπορούν σύντομα -τουλάχιστον να αποφασίσουν- πώς συνεχίζουν να χειρίζονται αυτή την υπόθεση».
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.