Ποιοι δικαιούνται την 4η ενισχυτική δόση εμβολίου

 

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ποιοι δικαιούνται την 4η ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19

To Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του σε ποιες ομάδες πληθυσμού χορηγείται η ενισχυτική/4η δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 4η δόση χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού), σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού), σε επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), σε ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία: BMI ≥40 ή ≥35 με μεταβολικό σύνδρομο.

Η 4η ενισχυτική δόση, προστίθεται, χορηγείται νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Σημειώνεται ότι η λήψη της ενισχυτικής/4ης δόσης είναι προαιρετική.

Ως ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς θεωρούνται όσοι είναι σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες, με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS, άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων.

Όσον αφορά τη λήψη κορτιζόνης αφορά άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα (1) μήνα το τελευταίο εξάμηνο, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Οι ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς δύναται να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης (walk in) προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση από Ειδικό Ιατρό (ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού) ή μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό μέσω του θεράποντος ιατρού, αποστέλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.