Ποιοι κώδικες δεοντολογίας και κουραφέξαλα… Εδώ υπάρχει χρήμα!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Δεν έχουν πολιτικό ήθος και ευθιξία και δεν «κολλάει τίποτα πάνω τους». Συνειδητά πήραν τις αποφάσεις και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων δείχνει πώς λειτουργεί το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο. Εξόφθαλμα υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, διαπλοκή και διαφθορά και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ποιοι κώδικες δεοντολογίας και κουραφέξαλα… Ο μόνος κώδικας που ισχύει είναι αυτός του εύκολου χρήματος με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Η στημένη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων επρόκειτο για μια χρυσοφόρα βιομηχανία και έναντι εκατομμυρίων δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε φοροφυγάδες και απατεώνες.

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, παραδέχθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής  πολιτογραφήσεων ότι «υπήρξε θετική σύσταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και δόθηκε διαβατήριο για τον Μαλαισιανό απατεώνα Τζο Λόου». Παραδέχθηκε ότι δόθηκαν κατ’ εξαίρεση διαβατήρια σε άτομα με ποινικό μητρώο. Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα λειτουργούσε χωρίς Κανονισμούς. Μήπως δεν είναι το ΑΚΕΛ που ζητούσε να κατατεθούν Κανονισμοί στη Βουλή και η κυβέρνηση αρνείτο; Γιατί άραγε;

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι σε περίπτωση σύγκρουση συμφέροντος θα έπρεπε να δηλώνεται στο Υπουργικό και να τηρείται αποχή από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Εξ όσων θυμάται, είπε, ούτε ο Πρόεδρος ούτε κάποιος υπουργός είχε δηλώσει σύγκρουση συμφέροντος όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις στο Υπουργικό…» Ο κ. Γεωργιάδης είναι νέος άνθρωπος και πιστεύουμε ότι είναι καλό το θυμητικό του. Ναι, υπάρχει σοβαρό θέμα σύγκρουσης συμφέροντος και διαπλοκής τόσο για το Πρόεδρο Αναστασιάδη που ενέκρινε αιτήσεις που προερχόταν από το δικηγορικό γραφείο της θυγατέρας του, όσο και από νυν και πρώην υπουργούς που ενέκριναν αιτήσεις που αφορούσαν δικά τους ή οικογενειακά τους δικηγορικά γραφεία. Υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος για τον νυν Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα που ως πρώην υπουργοί είναι ελεγχόμενοι, αλλά διόρισαν την Ερευνητική Επιτροπή η οποία θα τους ελέγξει. Με εισήγηση μάλιστα του Γενικού Εισαγγελέα αυξήθηκαν και οι χρηματικές αμοιβές των μελών της Επιτροπής.

Το ολιγότερο, τα θέματα σύγκρουσης συμφέροντος και πολιτικής ευθιξίας είναι αυταπόδεικτα και βοούν και είναι τέτοια που θα έπρεπε να είχαμε παραιτήσεις. Μιλάμε, όμως, για πολιτική παχυδερμία και για άτομα γαντζωμένα στην εξουσία, τα οποία εμποδίζουν την πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση του σκανδάλου -αρνούνται ακόμη να δώσουν τους φακέλους και στην Ελεγκτική Υπηρεσία- επιδιώκοντας τη συγκάλυψή του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.