Ποιοι κρύβονται πίσω από το μαύρο βαν;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η καταγγελία που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία και διαβιβάστηκε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε σχέση με ισχυρισμούς για τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση με το μαύρο βαν των παρακολουθήσεων, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει άγριος καβγάς μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Ο Σάββας Αγγελίδης έκανε λόγο για «κατά συρροή λασπολογία», «αήθη ατεκμηρίωτη ψιθυρολογία» και «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησής» του, δηλώνοντας παράλληλα ιδιαίτερα ενοχλημένος από τοποθετήσεις «της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, μελών της οικογένειας του Γενικού Ελεγκτή, της Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή».

Από την άλλη πλευρά, η Ελεγκτική Υπηρεσία, απαντώντας στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αποκάλυψε ότι έχει εντοπίσει «πολύ σοβαρά ευρήματα» σε απόρρητες δημόσιες συμβάσεις προμηθειών προς το κράτος, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αποκάλυψε επίσης ότι έχει στείλει και δεύτερη επιστολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία συνδέεται με τα «χρυσά» διαβατήρια και «άπτεται της διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή». Δηλαδή, ένα αόρατο χέρι έχει εμποδίσει τις φορολογικές Αρχές από το να κάνουν έλεγχο στην εταιρεία.

Υπάρχει ένας τρόπος για να τερματιστεί η πιο πάνω αντιπαράθεση και αυτός καταγράφεται στη σύσταση την οποία έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των παρακολουθήσεων. Δηλαδή η κυβέρνηση «να αξιολογήσει όλες τις άδειες εξαγωγής (που δόθηκαν και αφορούν λογισμικά παρακολούθησης) και να τις καταργήσει όπου χρειάζεται, να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ερευνητή για την υπόθεση του μαύρου βαν και να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της EUROPOL, όλους τους ισχυρισμούς περί παρακολουθήσεων, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών». Δηλαδή να εφαρμοστούν οι κανόνες της διαφάνειας και του ελέγχου.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πιο πάνω πρόκληση την οποία έθεσε ενώπιόν τους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Είναι έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα στο θέμα των παρακολουθήσεων; Είναι και αυτή η υπόθεση –όπως και τα «χρυσά» διαβατήρια– μια τεράστια τάτσα σε βάρος της χώρας. Οι κυβερνώντες και η ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας μπορούν να συμβάλουν στο να καθαρίσει αυτή η τάτσα. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο θέλουν να το πράξουν.

Οι πολίτες είδαν και άκουσαν πολλά για άμωμους και αμόλυντους. Δεν είναι αρκετή η διαβεβαίωση του οποιουδήποτε ότι ενεργεί στα πλαίσια της νομιμότητας, της εντιμότητας, της αντικειμενικότητας και του επαγγελματισμού. Άλλωστε ο λογαριασμός τον οποίο πληρώνουν οι πολίτες για τα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών είναι πολύ βαρύς, για να γίνει αποδεκτή η μη τιμωρία μέσω της αναστολής ποινικών και άλλων υποθέσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy