Ποιον λαμβάνουν υπόψιν;

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Του

Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Λίγες μόνο μέρες αφότου επιχείρησε να μετατρέψει -ανεπιτυχώς- τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε επικυρωτικό όργανο πολύ σημαντικών νομοσχεδίων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση Αναστασιάσδη-ΔΗΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των τεχνοκρατών κι εμπειρογνωμόνων κάθε λογής. Κυπριακό, Δικαιοσύνη, επιδημιολογική διαχείριση. Ανθρώποι με τους οποίους υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να συνδιαβουλεύεται, αφού βρισκόμαστε στο παρά πέντε της διχοτόμησης, το σύστημα υγείας είναι στα όριά του και το εμβολιαστικό πρόγραμμα ασθμαίνει, τις τελευταίες μέρες αφήνουν σαφείς αιχμές προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Μόλις χθες, μιλώντας στον «Άστρα», το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, άφησε αιχμές κατά των χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι τόνιζε εδώ και μέρες στον Πρόεδρο ότι οι παρεμβάσεις προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πιο πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι ώστε να αποτραπεί η καταιγίδα των αρνητικών τοποθετήσεων της Τουρκίας.

Μεταφέροντας τη συζήτηση από το Κυπριακό στην επιδημιολογική διαχείριση, ουδείς μπορεί να ξεχάσει την περιβόητη δήλωση του καθηγητή Επιδημιολογίας, Λεόντιου Κωστρίκκη, αρχές της βδομάδας στον «Άστρα», ότι από την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Προχωρώντας κι ένα βήμα παραπέρα, μάλιστα, ο κ. Κωστρίκης υπέδειξε ότι από την εμπειρία που είχαν οι αρμόδιοι τον τελευταίο χρόνο, θα έπρεπε να είχαν προβλέψει ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων θα ερχόταν και θα μπορούσαν να επιβάλουν ένα lockdown πριν από ένα μήνα.

Θέλετε κι άλλα; Ας μεταφέρουμε τη συζήτηση από τον κ. Κωστρίκκη στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Δρα Χρήστο Κληρίδη. Τι δήλωνε πρόσφατα; Ότι ενάμιση χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, δεν διασφαλίστηκε επαρκής αριθμός κλινών και προσωπικού για να αντιμετωπίσει η πολιτεία τον αυξημένο αριθμό ασθενών. Χαρακτήρισε μάλιστα, σε δηλώσεις του στον υποφαινόμενο, ως χάσιμο χρόνου τη συνέχιση της διαδικασίας αποστολής αλληλογραφίας προς τους κυβερνώντες επικρίνοντας μάλιστα τον υπουργό ότι δεν τους λαμβάνει υπόψιν.

Διαβάζοντας ή ακούγοντας κάποιος τις τρεις μικρές αλλά περιεκτικές θέσεις των τριών διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων -έκαστος στο είδος του- μπορεί εύλογα να διερωτηθεί: Ποιον λαμβάνουν υπόψιν οι κυβερνώντες; Οι προειδοποιήσεις ανθρώπων που υπηρέτησαν επί δεκαετίες ο καθένας την επιστήμη του αποτελούν τροφή για σκέψη εκεί στο λόφο του Προεδρικού, ή μήπως αποτελούν κάποιες ενοχλητικές παραφωνίες, οι οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγονται;

Έχω την εντύπωση ότι την απάντηση δίνει η διαρροή της περασμένης εβδομάδας λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων: «Το παίρνει πάνω του ο Πρόεδρος».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.