Ποιος έλεγε για «πυροτεχνήματα» στο Βαρώσι;

Του
Παναγιώτη Βασιλείου

 

Πανηγύρια άνευ προηγουμένου ετοιμάζουν στην κατεχόμενη Κύπρο για την αποφράδα εκείνη ημέρα της 20ής Ιουλίου του 1974, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να παρακολουθεί ως «θεατής».

«Εορτασμούς» με μέγα καλεσμένο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα προβεί σε εξαγγελίες για το Βαρώσι αν και κάποιες από αυτές είναι ήδη γνωστές. Η λογική λέει πως θα αναγγείλει τέτοια μέτρα που θα βοηθήσουν τον οριστικό εποικισμό του.

Ήδη χθες (12/07) ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί, προανήγγειλε άνοιγμα όλων των δημοσίων περιουσιών και παραλιών στο Βαρώσι, εκτός των ιδιωτικών περιουσιών, υποστηρίζοντας ότι έχουν και οι Τούρκοι δικαίωμα λόγου στις δημόσιες περιουσίες στο Βαρώσι, «δηλαδή στα πάρκα, στους δρόμους, στις παραλίες, στα σχολεία, στα τζαμιά και στους άλλους χώρους λατρείας».

Επίσης, ο Αρικλί ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μαραθώνιου κολύμβησης στις 18 Ιουλίου στο Βαρώσι, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της τουρκικής εισβολής.

Ο μαραθώνιος είναι σημαντικός από την άποψη άσκησης του δικαιώματος των Τ/κ στις δημόσιες περιουσίες στην περίκλειστη πόλη, πρόσθεσε και κάλεσε «τους Ελληνοκύπριους πρώην κάτοικους Βαρωσιού σε αυτή την ωραία εκδήλωση. Να κοπιάσουν, ο αθλητισμός είναι μια ανθρώπινη εκδήλωση στην οποία βγαίνουν μπροστά η φιλία και η αδελφοσύνη».

Οι τελευταίες εξελίξεις και τα όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο Βαρώσι, δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα, κύριε Χριστοδουλίδη, είναι πραγματικά «πυρά», είναι βόμβες και σε περίπτωση που προχωρήσουν με περαιτέρω ενέργειες και εποικισμό των Βαρωσίων, τότε θα μιλάμε για το οριστικό τέλος του Κυπριακού.

Οι συνεχιζόμενες εξαγγελίες του Ερντογάν άφηναν εδώ και χρόνια την κυβέρνηση παγερά αδιάφορη έως και αλαζονική, γιατί η πατρίδα μας «είχε θωρακιστεί» με τις τριμερείς συμμαχίες, μέχρι που άνοιξαν την περίκλειστη πόλη, έκαναν εγκαίνια, πάρτι και συνεχίζουν ανενόχλητοι να προβαίνουν σε περαιτέρω παράνομες ενέργειες στο Βαρώσι.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ κινείται με ρυθμούς χελώνας και συνεχίζει να καθησυχάζει και να κάνει λόγο για συμμάχους και για την ΕΕ.

Οι εξαγγελίες του Ερντογάν και του εγκάθετού του στο βόρειο μέρος του νησιού γίνονται πράξεις και η ε/κ πλευρά κρατάει ομπρέλα.

Δυστυχώς, τα πράγματα στο Κυπριακό οδηγούνται ως χιονοστιβάδα και μας πνίγουν, όμως η υποχρέωση του κ. Αναστασιάδη θα έπρεπε να παραμείνει μία και μόνο: η επίλυση του Κυπριακού και οι τρόποι ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy