Της
Σταυρούλας Χατζηγιάννη*
Για ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το ΓεΣΥ
Την Πέµπτη 11 Μαΐου 2023 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας είχε συνάντηση, για δεύτερη φορά εντός 6 µηνών, µε τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων. Αυτό, δυστυχώς, έγινε γιατί υποσχέσεις που δόθηκαν από µέρους του ΟΑΥ δεν έχουν τηρηθεί.
Οι Κανονισµοί για εισδοχή των κλινικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Φλεβάρη του 2021. Έχουν περάσει δυόµισι χρόνια από τότε και ο ΟΑΥ εξακολουθεί να µην τους εφαρµόζει. Χρειάζεται όλοι µας να σεβόµαστε τους νόµους και τους Κανονισµούς αυτού του κράτους, πολύ περισσότερο ένας δηµόσιος οργανισµός.
Αυτό, κατ’ επέκταση, επηρεάζει και την ένταξη των συµβουλευτικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ. Η καθυστέρηση της ένταξης των συµβουλευτικών ψυχολόγων, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους αρµοδίους ότι µετά παρέλευσης ενός έτους από την έγκριση των Κανονισµών θα εντάσσονταν και αυτοί, δηµιουργεί συσσωρευτικά προβλήµατα στους ασθενείς που πριν από την εφαρµογή του ΓεΣΥ απολάµβαναν τις υπηρεσίες τους, όπως π.χ. οι καρκινοπαθείς.
Το πρόβληµα γίνεται ακόµα µεγαλύτερο αν συνυπολογίσουµε ότι µεγάλη µερίδα των συµπολιτών µας µετά την οικονοµική και υγειονοµική κρίση αντιµετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος και δεν έχουν τη δυνατότητα θεραπείας, εντός του ΓεΣΥ, λόγω µη συµπερίληψης των συµβουλευτικών ψυχολόγων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Οι δύσκολες κοινωνικο-οικονοµικές συνθήκες που βιώνει το µεγαλύτερο µέρος του πληθυσµού λειτουργούν, δυστυχώς, αµφίδροµα. Από τη µια τα κοινωνικο-οικονοµικά προβλήµατα αυξάνουν την πιθανότητα πυροδότησης προβληµάτων ψυχικής υγείας, µε τα ευάλωτα άτοµα να αντιµετωπίζουν τον µεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ από την άλλη τα προβλήµατα ψυχικής υγείας αυξάνουν την ένταση των κοινωνικών και οικονοµικών προβληµάτων που καλείται να αντιµετωπίσει το άτοµο.
Ένα τεράστιο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι κλινικοί ψυχολόγοι που είναι ενταγµένοι στο ΓεΣΥ κατά τη διαδικασία θεραπείας είναι και η µη πρόσβαση στον Ιατρικό Φάκελο του Ασθενούς, όπως και η αφαίρεση του δικαιώµατος και καθήκοντος να κάνουν διάγνωση. Σηµαντική είναι και η ανάγκη επικαιροποίησης πεπαλαιωµένων νοµοθεσιών που διέπουν θέµατα ψυχικής υγείας.
Όλα τα πιο πάνω, δυστυχώς, έχουν αντίκτυπο στους ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι είναι η πιο ευάλωτη οµάδα ασθενών και συχνά βιώνουν στη µοναξιά τα προβλήµατα τους. Θα πρέπει ΟΛΟΙ µας να είµαστε πολύ πιο ευαισθητοποιηµένοι στις ανάγκες τους για σωστή και ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας.
Το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων και πάµπολλες φορές έχει καλέσει την κυβέρνηση και την Υπουργό Υγείας, τον ΟΑΥ καθώς και τον ΟΚΥπΥ να προωθήσουν, εντός χρονοδιαγραµµάτων, λύσεις στον τοµέα της Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο ενός ισχυρού ΓεΣΥ, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.
* Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ
