Τράπεζες: διπλασιάζουν ανενόχλητες τα τέλη τους και θέτουν νέες απαιτήσεις

  • Νόμος του 2017 δίνει το δικαίωμα στον Υπ. Οικονομικών να ρυθμίζει τα τέλη
  • Ποιούν την νήσσαν, δίνοντας το δικαίωμα στις τράπεζες να αισχροκερδούν

Μπορούσε η κυβέρνηση να παρέμβει ρυθμίζοντας τα τέλη των τραπεζών, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα επιβαρύνοντας κυρίως τις ευάλωτες ομάδες.

Η δυνατότητα αυτή ήταν εις γνώσιν των αρμοδίων, ωστόσο προτίμησαν να μην το πράξουν, αφήνοντας τις τράπεζες να διπλασιάζουν, ανενόχλητες μέσα σε ένα χρόνο, τα τέλη τους αλλά και να θέτουν νέες απαιτήσεις.

Κάτι που αποδεικνύει πλήρη αδιαφορία απέναντι στον κόσμο που διαμαρτύρεται και ιδιαίτερα απέναντι στους συνταξιούχους, οι οποίοι έκαναν επανειλημμένα διαβήματα προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς ώστε να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια.

Η κοινωνική κατακραυγή και οι νέες αυξήσεις που προτίθενται να επιβάλουν οι τράπεζες ανάγκασαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών να εξετάσει τα εξοργιστικά τέλη που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη διεκπεραίωση βασικών τους λειτουργιών. Οι χρεώσεις των τραπεζών αφορούν την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας, την απόσυρση χρημάτων από λογαριασμούς και τη μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε άλλον από τα ταμεία των τραπεζών.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι οι χρεώσεις πλήττουν κυρίως τους συνταξιούχους και τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης διαδικτύου ή διαμένουν σε μικρά χωριά, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα τραπεζών.

Όπως ανέφερε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής «δεν πιστεύω ότι ο λόγος που αυξάνονται τα τέλη είναι για να ενισχύσουν την προσπάθειά τους να γίνουν ψηφιακά». Μάλιστα ανέφερε παράπονο που υποβλήθηκε στον ίδιο όπου πελάτης τράπεζας εντόπισε λάθος στο λογαριασμό του πέντε φορές. Το λάθος επιλύθηκε μετά από μέρες, ωστόσο το ίδιο παρουσιάστηκε και έκτη φορά.

Σημείωσε ότι «τίθενται ερωτήματα καθώς πρόκειται για χρεώσεις».

Δυνατότητα παρέμβασης δίνει ο Νόμος

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψε ότι με βάση το Νόμο του 2017 που ρυθμίζει τα θέματα «περί της συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών», δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών και στον Κεντρικό Τραπεζίτη να παρεμβαίνουν στην επιβολή τελών από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ο Υπουργός δύναται, με Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόζουν διαφορετικά συστήματα τιμολόγησης ανάλογα με το επίπεδο ένταξης του καταναλωτή στο τραπεζικό σύστημα, τα οποία να επιτρέπουν ιδιαίτερα ευνοϊκότερους όρους για τους ευάλωτους καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες». Επίσης, σε προηγούμενο άρθρο του ίδιου νόμου αναφέρει ότι «σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι τα τέλη αυτά δεν είναι εύλογα, προβαίνει σε τεκμηριωμένη εισήγηση στον Υπουργό … ο οποίος βάσει της εισήγησης αυτής καθορίζει με Διάταγμα που εκδίδει … τα εν λόγω τέλη».

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy