Πόλεµος στην Ουκρανία: θύµατα οι λαοί!

A child sits on a swing in front of a damaged residential building, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Kyiv, Ukraine February 25, 2022. REUTERS/Umit Bektas

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Το συµφέρον του κυπριακού λαού και όλων των λαών βρίσκεται στη δική τους πάλη και όχι να διαλέξουν ιµπεριαλιστικό στρατόπεδο. Το σύνθηµα «Ναι στην Ειρήνη, Όχι στον Πόλεµο» πρέπει να αντηχεί στις συνειδήσεις των εργαζοµένων και των λαών.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στον πόλεµο της Ουκρανίας είναι και δραµατικά και τραγικά. ∆υστυχώς η διεθνής διπλωµατία, η κοινή λογική δεν επικράτησαν. Οι Αµερικανοί και το ΝΑΤΟ, ολόκληρη η ∆ύση, εδώ και καιρό ανάβουν το φυτίλι του πολέµου, την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Εργαλειοποίησαν την Ουκρανία και το λαό της για να επιβάλουν νέους γεωστρατηγικούς σχεδιασµούς.

Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία όχι µόνο δεν θα επιλύσει προβλήµατα, αλλά οξύνει περισσότερο τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση και η συµπεριφορά των Αµερικανών και του ΝΑΤΟ είναι εγκληµατική. Όπως εγκληµατική ήταν και η απροκάλυπτη επέµβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999 όταν κτυπούσαν στην καρδιά της Ευρώπης, το Βελιγράδι, καταστρέφοντας και διαλύοντας τελικά τη Γιουγκοσλαβία.

Οι Αµερικανονατοϊκοί είναι και υποκριτές και εγκληµατίες, γιατί βαρύνονται µε εκατοντάδες πολέµους και επεµβάσεις σ’ όλα τα µήκη και πλάτη του κόσµου. Και ο σηµερινός πόλεµος είναι καταδικαστέος, ηθικοί αυτουργοί όµως είναι οι ιµπεριαλιστές που αιµατοκυλίζουν τους λαούς στο όνοµα των δικών τους στρατηγικών επιδιώξεων και σχεδιασµών. Όλα αυτά που συντελούνται στις µέρες µας είναι αποτέλεσµα των αντιπαραθέσεων ανάµεσα στα δύο αντιµαχόµενα στρατόπεδα, µε επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα µερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόµους µεταφοράς, τα κέρδη των µονοπωλιακών οµίλων. Πού είναι π.χ. οι κυρώσεις, τα µέτρα και οι αποφάσεις της Ε.Ε. ενάντια στην Τουρκία για αντιµετώπιση της επιθετικότητάς της και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο; Έχουν αµαρτωλό παρελθόν και δυστυχώς εγκληµατικό παρόν!

Είναι ξεκάθαρο ότι η επόµενη µέρα του πολέµου θα βρει την Ευρώπη και τους λαούς της σε ακόµα πιο δυσχερή θέση. Περισσότεροι εξοπλισµοί, περισσότερες κρίσεις, περισσότερο ΝΑΤΟ. Ήδη η Γερµανία άνοιξε το χορό µε παραγγελία για 100 δις ευρώ σε πολεµικούς εξοπλισµούς. Το ίδιο οι Βαλτικές, οι πρώην Ανατολικές χώρες θα εµπλακούν σε µια άνευ προηγουµένου πολεµική κατάσταση. Την ίδια ώρα, τι θα γίνει µε τα ενεργειακά, το φυσικό αέριο, τα καύσιµα, τα σιτηρά;

Ο πόλεµος στην Ουκρανία θα φέρει καταστροφή στην Ευρώπη και οι λαοί θα είναι τα θύµατα που θα καλεστούν να πληρώσουν το λογαριασµό. Η Ευρώπη πλέον εισέρχεται σε µια νέα περίοδο ψυχρού πολέµου µε καταστροφικές συνέπειες. Πάνω από το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. Θα έχουµε µια «εκτίναξη» τιµών που θα τρίβουµε τα µάτια µας. Τι θα γίνει µε τις εµπορικές συναλλαγές, τι θα γίνει µε τον τουρισµό που, ειδικά για την Κύπρο που είναι εξαρτώµενη από τον τουρισµό από Ρωσία, φαίνεται ότι θα πληρώσει βαρύ τίµηµα;

Έρχονται δύσκολες, µαύρες ηµέρες για την Ευρώπη, ανθρωπιστική κρίση, νεκροί, πρόσφυγες, αναταραχές στις αγορές, εκτόξευση των τιµών ενέργειας και τροφίµων, γενίκευση και επιδείνωση της οικονοµικής κρίσης.

Οι Αµερικανοί ιµπεριαλιστές επενδύουν σ’ αυτόν τον πόλεµο. Το στρατιωτικοβιοµηχανικό σύµπλεγµα των ΗΠΑ θα κάνει ακόµα ένα πάρτι στην πλάτη των λαών µε τις παραγγελίες µαµούθ σε εξοπλισµούς. Το ίδιο θα γίνει και µε τα καύσιµα και το φυσικό αέριο, τα σιτηρά, όπου θα εξαναγκάσουν τους Ευρωπαίους να αγοράζουν κατά το πολλαπλάσιο από την Αµερική.

Η Ευρώπη για ακόµα µια φορά αποδεικνύεται πολιτικά νάνος! Έχει υποταχθεί πλήρως στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, χωρίς στοιχειωδώς να προσµετρήσουν οι ηγέτες τους το συµφέρον των λαών τους. Ξεχάστηκε το ευρωπαϊκό όραµα, κουρελιάστηκαν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που κανονικά θα έπρεπε να διέπουν τις αποφάσεις της Ε.Ε..

Καµιά πολιτική ή στρατιωτική εµπλοκή στον πόλεµο. Να αναδειχθούν µέσα από τους αγώνες και τη λαϊκή πάλη το βασικό πρόβληµα, η καπιταλιστική εκµετάλλευση και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισµοί, οι λόγοι και οι αιτίες που γεννούν τους ιµπεριαλιστικούς πολέµους.

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.