Πολεμικό σκηνικό στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας

Νέα όπλα φτάνουν κοντά στις «επικίνδυνες γραμμές» - Πυρετός συνομιλιών

H πρόσφατη μετακίνηση των περιβόητων πυραύλων Buk του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθ’ οδόν προς την πρώτη γραμμή με την Ουκρανία δεν αποτελεί καλό οιωνό για συνομιλίες, εκτιμά ο Guardian. Ωστόσο, εάν η Ρωσία ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία, χρειάζεται μια σειρά δράσεων: δημιουργία γραμμών εφοδιασμού καυσίμων, νοσοκομεία και ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας, που θα προστατεύουν τον βαρύ οπλισμό και τα στρατεύματά της κοντά στο μέτωπο.

Ένα από αυτά είναι το Buk-M1, το είδος του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς που έγινε διαβόητο το 2014 όταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε στην ανατολική Ουκρανία κατέρριψε ένα αεροσκάφος της Μαλαισίας, σκοτώνοντας και τους 298 επιβαίνοντες.

Την ίδια ώρα ακόμη και όταν ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν για τον τερματισμό της κρίσης, η Ρωσία πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο να είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια πλήρη χερσαία εισβολή στη γείτονά της.

«Αυτά τα δεδομένα μάς επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με το έδαφος που ελέγχεται από τις ουκρανικές Αρχές συνεχίζεται», έγραψε η Ομάδα Πληροφοριών Conflict (CIT) -μια διαδικτυακή ερευνητική ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δρομολόγια σιδηροδρόμων και άλλα δεδομένα για να αποκαλύψει λεπτομέρειες της στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας στα σύνορα.

Ο Πούτιν μπορεί και να αποφασίσει να μην εξαπολύσει εισβολή, καθώς αφήνει στρατεύματα κοντά στο μέτωπο ως μοχλό πίεσης για τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, Ρώσοι και δυτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή η στρατιωτική συσσώρευση, η δεύτερη φέτος, προμηνύει μια σειρά μελλοντικών κρίσεων σχετικά με την Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να αντιστρέψει την τροχιά της χώρας προς τη Δύση.

«Ακόμα κι αν ο Πούτιν πάρει κάτι από τη Δύση, συζητήσεις για εγγυήσεις για παράδειγμα, θα είναι αρκετό για αυτόν;» διερωτήθηκε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R.Politik. «Βρισκόμαστε μάρτυρες της αυγής ενός νέου γεωπολιτικού τυχοδιωκτισμού από τη Ρωσία». Παρά τις συνομιλίες Πούτιν – Μπάιντεν, η κρίση γίνεται όλο και πιο βαθιά.

Την Πέμπτη, η FSB της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ένα ουκρανικό πλοίο στη θάλασσα κοντά στην Κριμαία επειδή δεν υπάκουσε τις εντολές.

Μια μέρα αργότερα, η Ρωσία έκλεισε σχεδόν το 70% της Αζοφικής Θάλασσας, μιας κοινής θαλάσσιας περιοχής που χρησιμοποιείται επίσης από την Ουκρανία, για ασκήσεις βολής. Στη συνέχεια, ακολούθησε μία κλιμακούμενη ρητορική.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, είπε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς επανάληψη της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, ενώ ο Πούτιν πρόσφατα είπε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία «έμοιαζε με γενοκτονία», εγείροντας φόβους ότι θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσχημα για να στείλει τα στρατεύματά του.

Με τη στρατιωτική απειλή στο τραπέζι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε τη λίστα με τα αιτήματά της για τον τερματισμό της κρίσης την Παρασκευή.

Ο κυριότερος μεταξύ αυτών ήταν να απορρίψει επισήμως το ΝΑΤΟ την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του στο Βουκουρέστι το 2008 ότι «η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy