Απαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος πολεμιστών του 1974 περιέχει η απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση τιμητικού επιδόματος.

Ήδη βουλευτές του ΑΚΕΛ έχουν προβεί σε διαβήματα για τον αποκλεισμό κατηγοριών εν δυνάμει δικαιούχων, οι οποίοι, όπως διαπιστώνεται, είναι πολλοί.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή της βουλευτίνας Σκεύης Κουκουμά στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει διαπιστωθεί ότι αποκλεισμένοι από το επίδομα είναι και οι λήπτες κοινωνικής σύνταξης, ανεξάρτητα από την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής. Όπως αναφέρει στην αρμόδια υπουργό η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Παθόντων, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την οποία το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε όσους είναι δικαιούχοι θεσμοθετημένης σύνταξης, δημιουργεί απαράδεκτες και άδικες διακρίσεις και δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζει την προσφορά στην πατρίδα ανάλογα με τις εισφορές του καθενός στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Με την επιστολή, η βουλευτής του ΑΚΕΛ ζητά να διορθωθεί η στρέβλωση, ώστε να καταστούν δικαιούχοι και όσοι δεν συμπλήρωσαν εισφορές, έτσι ώστε να δικαιούνται θεσμοθετημένη σύνταξη. Πέραν αυτών, όμως, έχει διαπιστωθεί και καταγγελθεί ήδη ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποκλείει από το τιμητικό επίδομα και άλλες κατηγορίες βετεράνων, όπως αντιστασιακούς, την περίοδο του προδοτικού πραξικοπήματος, αλλά και μη στρατεύσιμους και άμαχους πολίτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου.

Τα κενά και οι αδυναμίες της απόφασης με βάση την οποία παρέχεται τιμητικό επίδομα συμπληρωματικό της σύνταξης σε όσους υπηρέτησαν πέραν των 24 μηνών και σε όσους αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους τέθηκαν εγκαίρως ενώπιον της αρμόδιας υπουργού. Η απάντηση της κας Αιμιλιανίδου είναι ότι αναμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών την ολοκλήρωση του Μητρώου των αμάχων ώστε να καταβάλει το επίδομα σε όσους το δικαιούνται. Καμία ανταπόκριση δεν υπάρχει για τους αντιστασιακούς του πραξικοπήματος…

Τάσος Περδίος