Λίγο πριν γίνει γνωστό πως ξεκινούν κλινικές δοκιμές για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας εμβολίου για την πρόληψη του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, το Βερολίνο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπάθησε να ιδιοποιήσει πρόγραμμα παρασκευής παρόμοιου φαρμάκου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο. Προειδοποιώντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.

 

Πώς έγινε η αποκάλυψη από πλευράς Βερολίνου

«Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στο τηλεοπτικό δίκτυο «ARD». Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Die Welt» για την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει χέρι σε γερμανικό εργαστήριο προσφέροντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να προσελκύσει με τη βοήθεια μεγάλων χρηματικών πόρων Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού, επιχειρώντας έτσι να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο επίκεντρο του γερμανο-αμερικανικού μπρα ντε φερ, το εργαστήριο «CureVac», με έδρα του Τούμπινγκεν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Η «Die Welt» δημοσίευσε, μάλιστα, φωτογραφία, στην οποία φέρεται γιατρός από το συγκεκριμένο εργαστήριο να έχει δώσει το «παρών» σε πολιτικό συμβούλιο στην Ουάσινγκτον. Με τη γερμανική εφημερίδα να διερωτάται: «Τι δουλειά έχει αυτός στις ΗΠΑ;» Έτσι έγινε γνωστό το θέμα.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» έχει έδρα το Τούμπινγκεν στη Βάδη-Βιρτεμβέργη. Διαθέτει επίσης παραρτήματα στη Φρανκφούρτη και στη Βοστώνη. Το «CureVac», που όπως αναφέρθηκε, είναι ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του COVID-19 και επιδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση, δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόσταση λίγων μηνών από την παρουσίαση ενός εμβολίου για αξιολόγηση.

Με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της «CureVac», Daniel Menichella, προσεκλήθη στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τις οικονομικές προσφορές που της έγιναν.

Το θέμα συζητήθηκε, μάλιστα, τη Δευτέρα (16/03) από την Επιτροπή Κρίσης της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της επιδημίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η «Die Welt», ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τους Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα προσφέροντας να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για τη χώρα του. Στην περίπτωση αυτή, το εμβόλιο «θα ήταν αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο επί της εταιρείας αυτής, προτείνοντας με τη σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και απάντησε ότι οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές».

Ο εκπρόσωπος, που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με 25 φαρμακευτικά εργαστήρια που δηλώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα παρασκευής εμβολίου και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα τη μοιρασθούν με τον υπόλοιπο κόσμο».

«Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ η ανάπτυξη εμβολίων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών κατά του νέου κορονοϊού να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία και την Ευρώπη», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας στην «Die Welt». Ως προς αυτό, «η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την ‘‘CureVac’’», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Είμαστε πολύ σίγουροι για την ικανότητά μας να αναπτύξουμε ένα ισχυρό εμβόλιο σε διάστημα λίγων μηνών», είχε δηλώσει τότε ο Daniel Menichella σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από την εταιρεία του. Τέλος, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η ‘‘CureVac’’ προσβλέπει στην εκκίνηση των κλινικών δοκιμών «στις αρχές του καλοκαιριού 2020».

Δοκιμές για το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ξεκίνησαν και στην Κίνα, χώρα στην οποία επικρατεί οργή για τον Ντόναλντ Τραμπ. Βλέπετε, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για «κινεζικό ιό», μιλώντας για τον κορονοϊό. Ο COVID-19 είχε απειλήσει και την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ημέρες έχουν ξεκινήσει μελέτες από γιατρούς για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Γίνονται και ταυτόχρονες κλινικές μελέτες με βάση δραστική ουσία για τον ιό Έμπολα.

Μελέτες γίνονται και στην Αυστραλία. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, 15 χώρες ζήτησαν να προμηθευτούν το κουβανικό αντιιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β – που χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα κατά του νέου κορονοϊού. Αυτό τόνισαν ειδικοί στην Κούβα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για εμβόλιο, αλλά για μια πειραματική θεραπεία.

 

Αντιγριπικό φάρμακο από τον όμιλο

Στο μεταξύ, αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.

Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου Favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από τη Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan. «Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό», σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του Υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε. Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014. Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό από τον Φεβρουάριο.

Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Γουχάν και της Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά. Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες.

Η ίδια η Fujifilm, πάντως, μέσω εκπροσώπου της, τονίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους. Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο. Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικές της κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους. Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο. Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά κλινικά πειράματα στην Ιαπωνία. Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσουν μήνες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μελετών.

 

Μεγάλη ζήτηση για κουβανικό φάρμακο

Ιδιαίτερη ζήτηση έχει αυτό το διάστημα το φάρμακο Interferon alpha 2Β (IFNrec), της προηγμένης κουβανέζικης βιοτεχνολογίας. Η «BioCubaFarma» δηλώνει ότι δέχεται παραγγελίες από τουλάχιστον 15 χώρες στον κόσμο και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς. Ο λόγος της ζήτησης είναι ότι το αντιιικό αυτό φάρμακο επιλέχτηκε από την Επιτροπή Υγείας της Κίνας για να χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια COVID-19 ως η πρώτη επιλογή μαζί με δεκάδες άλλα φάρμακα. Είναι παραλλαγή της πρωτεΐνης ιντερφερόνη, που ήδη από τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιείται για την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων. Έχει δείξει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από τον ιό HIV (ΑIDS), ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και ενάντια σε διαφόρους τύπους καρκίνου. Η κουβανική εταιρεία με μονάδες παραγωγής στο νησί και μια μεικτή επιχείρηση στην Κίνα «Changheber» στην επαρχία Τζιλίν, δηλώνει ότι αναπτύσσει και άλλα 21 φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της εν λόγω ασθένειας και επίσης διευκρινίζει ότι η ιντερφερόνη δεν αποτελεί εμβόλιο.