«Πόλεμος» για την έλευση ΦΑ

Ένα ακόμα βήμα από την Energean για μεταφορά αερίου από το KarishΣε «πόλεμο ανακοινώσεων» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΦΑ από τη μια και οι εταιρείες που προτείνουν λύσεις fast truck για την έλευση φυσικού αερίου από την άλλη. Η ΔΕΦΑ ανακοίνωσε προχθές το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς οίκους για τη μηχανική επίβλεψη του έργου ανάπτυξης υποδομών εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το Τερματικό ΥΦΑ θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές. Ένα έργο για το οποίο θα δαπανηθούν πέραν των 300 εκ. και όπως προβλέπουν οι ειδικοί δεν θα είναι έτοιμο πριν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ωστόσο, ενώπιον της κυβέρνησης και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων τέθηκαν και εξετάζονται και οι προτάσεις της νορβηγικής εταιρείας Hoegh LNG όσο και της ελληνικής Energean. Ωστόσο εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τη σοβαρότητα με την οποία η Πολιτεία και δη η κυβέρνηση προσεγγίζει τις προτάσεις αυτών των εταιρειών. Προχθές η νορβηγική εταιρεία αναγκάστηκε με δήλωση του προέδρου και CEO της να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να δηλώνει ότι η πρότασή της είναι τεκμηριωμένη. Τόσο η Hoegh LNG όσο και η ελληνική Energean βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Χθες η ελληνική Energean ανακοίνωσε ότι προχωρά το project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στη θάλασσα του Ισραήλ, καθώς εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το FPSO “Energean Power” στο σύστημα μεταφοράς αερίου της χώρας. Έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του χερσαίου τμήματος του αγωγού στο Dor. Το FPSO είναι η ίδια πλατφόρμα από την οποία η Energean πρότεινε να μεταφέρει φυσικό αέριο και στην Κύπρο, ως ενδιάμεση λύση. Συγκεκριμένα προτείνει την τροφοδοσία της Κύπρου με φυσικό αέριο από το Ισραήλ, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 215 χιλιομέτρων που θα συνδέει το FPSO “Energean Power” με το Βασιλικό.

Αγωγός 90 χλμ προς Ισραήλ

Η τοποθέτηση του θαλάσσιου αγωγού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Energean, γίνεται από το ειδικευμένο πλοίο PLV “Solitaire”, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ο αγωγός μεταφορτώνεται στο “Solitaire” από πλοία PSV από το λιμάνι της Λεμεσού, όπου έχει μεταφερθεί μετά την κατασκευή του από την Cenergy (Σωληνουργεία Κορίνθου). Ο αγωγός έχει μήκος 90 χιλιόμετρα, διάμετρο 24 και 30 ίντσες και το μέγιστο βάθος εγκατάστασης είναι 1.750 μέτρα περίπου. Το FPSO “Energean Power” θα είναι σε θέση να παρέχει 8 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για 5,6 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως με ηλεκτροπαραγωγούς και ανεξάρτητους παραγωγούς στο Ισραήλ. Η παραγωγή αερίου θα ξεκινήσει το 2021.

Νίκη Κουλέρμου