Πόλεμος και θάνατος, τα διεγερτικά των Αμερικανών

epa10102795 An article on China's response to US House of Representatives Speaker Nancy Pelosi's visit to Taiwan was published on the front page of the Global Times English version in Beijing, China, 02 August 2022. China has raised a warning stating its military will not sit idle if US House of Representatives Speaker Nancy Pelosi visits Taiwan. Pelosi is leading a Congressional delegation to the Indo-Pacific region with a visit to Singapore, Malaysia, South Korea and Japan. EPA/WU HAO

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, της πρώτης Αμερικανίδας μετά από δεκαετίες, μόνο τυχαία δεν ήταν, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να την προειδοποιήσει ή και να την αποτρέψει ο Λευκός Οίκος. Οι Αμερικανοί ξέρουν τι σημαίνει για το Πεκίνο μία τέτοια επίσκεψη, παρόλ’ αυτά η κα Πελόζι εμφανίστηκε… για μερικές ώρες, τάχα μου στο πλαίσιο της επίσκεψής της σε άλλες ασιατικές χώρες.

Όπως και στην Ουκρανία, έτσι και στην Ταϊβάν οι Αμερικανοί διεγείρονται με τη σκέψη της ευρύτερης σύγκρουσης, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι πραγματικά τρομακτικά. Αυτοί που επικαλούνται κάθε τρεις και λίγο το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και τη σταθερότητα, οι ίδιοι που με περίσσια υποκρισία κουνάνε το δάχτυλο σε κάτι φτωχοδιάβολους που παλεύουν με τα όπλα ενάντια σε τέρατα.

Δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να επισκεφτεί την Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι, ή καλύτερα είχε στ’ αλήθεια. Έτσι όπως τεχνηέντως έσπρωξαν στη σύγκρουση και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παίρνοντας αυτό που μακροπρόθεσμα θέλουν ή ήθελαν, έτσι ακριβώς κάνουν και με την Κίνα, αφού ο εμπορικός πόλεμος είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός που οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν ή να ανοίξουν.

Από μικρός ακούω τη φράση «οι Αμερικανοί ευθύνονται για τα περισσότερα δεινά στον κόσμο» και καθώς μεγάλωνα το σκεφτόμουν και κατά καιρούς κατέληγα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά επιφανειακή προσέγγιση που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, ενώ προσπαθούσα να αποφεύγω τέτοιου είδους αμήχανες και εκτός λογικής αναλύσεις. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτό που εκτυλίσσεται στον Ινδο-ειρηνικό, με κάνει να ξανασκέφτομαι εκείνη τη φράση για τους Αμέρικανς και καταλήγω στο εξής συμπέρασμα (μέχρι το επόμενο φυσικά): η κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή ζει και αναπνέει για (και με) τις κάθε λογής συγκρούσεις, ενώ αν αναλογιστούμε και το ρόλο του ΝΑΤΟ και πόσο αυτό σχετίζεται με την Ουάσινγκτον, τα πράγματα είναι καθαρότερα.

Ο πόλεμος και τα όπλα είναι τα χέρια που ρυθμίζουν την αμερικανική εξωτερική (και όχι μόνο) πολιτική, ενώ αν σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους ο Μπέρνι Σάντερς παραμερίστηκε από τους Δημοκρατικούς, τότε για το χρίσμα ενισχύεται το πιο πάνω σχήμα. Θα μπορούσε ο Μπέρνι Σάντερς να είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και την ίδια ώρα να μιλά για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή; Ή μήπως θα μπορούσε να ήταν στον Λευκό Οίκο και να συνομιλεί στα πλαίσια και στο πνεύμα της ειρήνης με ηγεσίες της Λατινικής Αμερικής;

Πόσο κλισέ, λοιπόν, είναι μερικές φράσεις και εκφράσεις για τους Αμερικανούς;

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.